latinica  ћирилица
07/07/2015 |  14:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Звиздић: Охрабрујућа посјета Меркелове

Прва званична посјета њемачке канцеларке Ангеле Меркел Босни и Херцеговини, најављена за 9. јул, представља вишезначну поруку тој држави да постоји снажно опредјељење Европске умије ка даљем проширењу, сматра предсједавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и додаје да то говори о озбиљној и сигурној европској будућности БиХ.
Денис Звиздић - Фото: СРНА
Денис ЗвиздићФото: СРНА

Како је навео, сама изјава Меркелове да су примјетни позитивни помаци у земљама региона у смислу развоја ка евроинтеграцијама, посебно у БиХ, нешто је што радује и охрабрује и представља врло озбиљан подстицај у процесу реализације обећања датих приликом усвајања иницијативе о даљем путу БиХ ка ЕУ.

Звиздић наводи да ће посјета Меркелове сигурно бити добра прилика да се разговара и о даљњем развоју економских односа између БиХ и Њемачке као водећег спољнотрговинског партнера држави у оквиру ЕУ.

Према његовом мишљењу, биће то и прилика да је упознају са актуелном ситуацијом у БиХ и затраже додатну подршку свим европским и економским процесима и процесима на спољнополитичком плану који државу очекују у наредном периоду.

"Дакле, заиста врло охрабрујућа, подстицајна посјета, с обзиром на капацитет који Њемачка има у оквиру ЕУ и генерално на глобалном плану...посјета која би требало да доведе до јачих интегративних процеса, не само у БиХ, него и регији Западног Балкана", закључио је Звиздић.