latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:26 | Аутор: Глас Српске

За случај "Орић" преузети предмети, али нема оптужнице

Тужилаштво БиХ је, због случаја "Насер Орић", од бијељинског Окружног тужилаштва преузело четири предмета против 41 особе, али није подигнута ниједна оптужница, нити се зна у којој су фази ти предмети
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Окружно тужилаштво Бијељина обавијештено је у мају 2009. године да је Суд БиХ 23. априла те године донио рјешење да Тужилаштво БиХ преузме случај против ратног команданта тзв. Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, и од тада се комплетан предмет против Орића и других налази у Тужилаштву БиХ.

Истрага је била приведена крају и било је врло извјесно подизање оптужнице, али је Тужилаштво БиХ предухитрило бијељинске тужиоце изузимањем предмета.

Лист "Глас Српске" сазнаје, да су међу оним против којих је Окружно тужилаштво Бијељина водило истрагу на основу извјештаја ЦЈБ Бијељина из 2006. године припадници 28. дивизије тзв. Армије РБиХ којом је Орић командовао - Зулфо Турсуновић, Неџад Бектић, Мирсад Дудић, Смајо Манџић, Ахмо Тихић и Хакија Мехољић.

Међу 41 особом обухваћеном извјештајем су и Емир Халиловић, Сафет Омеровић, Хусо Салиховић, Ибро Јакубовић, Фикрет Шечић, Веказ Хусић, Кемал Мехмедовић и Адем Костјервац.

Секретар Окружног тужилаштва Бијељина Данка Продановић рекла је да је истрага против Орића и других покренута још 1993. године због основа сумње да су починили кривично дјело ратног злочина над српским становништвом током 1992. и 1993. године на подручју Сребренице и Братунца, односно у Кравици и Залазју.

Орић је ухапшен у Швајцарској 10. јуна на основу потјернице коју је расписала Србија, а након одлуке швајцарских власти да буде испоручен БиХ, он је пуштен на слободу јер Тужилаштво БиХ није затражило да му буде одређен притвор, него само мјере забране.