latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Човић: Не прикупљати политичке поене на Сребреници

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић оцијенио је данас у Мостару да се трочлано Предсједништво оштро подијелило око британског приједлога резолуције о Сребреници и позвао политичаре да не прикупљају политичке поене на Сребреници.
Драган Човић -
Драган Човић

"Тамо је, свима је јасно, почињен геноцид што су препознале резолуције Европског парламента", казао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару, преноси Хина.

"Ми смо добро подијељени (око Сребренице) што говоре писма која смо почели самоинцијативно да пишемо без јасног колективног става", рекао је Човић и позвао политичке челнике у БиХ да не прикупљају политичке поене на  Сребреници.

Човић је изразио незадовољство кризом на свим нивоима власти, што, како је оцијенио, умањује напоре њемачке канцеларке и других европских челника да помогну БиХ на путу ка ЕУ.

Прошле седмице предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, затражио је од Савјета безбједности УН да не прихвата резолуцију коју је израдила Велика Британија, док је бошњачки члан државног врха Бакир Изетбеговић инсистирао на њеном доношењу, што је поновио и током данашњег говора у Вестминстерској опатији у Лондону, гдје је одата почаст жртвама Сребренице.

Човић је због подјела унутар колективног шефа државе и представника власти из три народа изразио скепсу да је могуће изнијети јединствен став и затражити подршку њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која ће у четвртак бити у посјети у БиХ, а након ње стиже и висока представница за спољну и безбједносну политику Федерица Могхерини и представници америчке администрације.