latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:56 | Аутор: СРНА

Изношење завршних ријечи у случају Чаушевић

У наставку изношења завршних ријечи, одбрана Хариса Чаушевића, оптуженог за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године, данас је истакла да је поступак истраге у овом предмету проведен крајње непрофесионално и незаконито.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Бранилац Ифет Ферагет рекао је да је оптужница написана "врло опширно и приповједачки" и да не зна за шта је Чаушевић оптужен јер му се не ставља на терет тврдња тужиоца да је поступао са намјером да убије неког полицајца.

Он је навео да су свједочили полицајци који нису знали ништа круцијално везано за догађај што, како је казао, доказују службене забиљешке, те да није саслушан ниједан од 10 специјалаца који су ухапсили Чаушевића.

У својој завршној ријечи Ферагет се осврнуо на изјаве сваког свједока, а највише времена посветио је свједоку Алдину Глишићу који је промијенио исказ, те свједоку покајнику Аднану Харачићу, који дијеле ћелију у Казнено-поправном заводу Зеница.

Ферагет је указао да је Суд два пута одбио доказе одбране без ваљаног објашњења, те да се свједоци одбране никада нису одазивали на први позив, што "указује да је неко на њих вршио утицај".

"Одбрана никада није добила вјештачење интернет комуникације, а то је један од кључних доказа којим би био доведен у питање кредибилитет свједока покајника Аднана Харачића", рекао је Ферагет.

Он тврди да је видео-запис са увиђаја у трајању од 30 минута, који им је накнадно достављен, претходно "изманипулисан" и знатно скраћен, да је одбрана само добила изводе из налаза вјештака информатичара Незира Скорупана који иду у прилог оптужници, те да су добили само минут и по видео надзора поште која је снимана цијелу ноћ.

Ферагет је указао и на два претреса куће Хариса Чаушевића која сматра незаконитим јер су извршена без присуства бранилаца и без званичне наредбе Суда, те додао и да су сви тада прибављени докази незаконити.

Према његовим ријечима, током овог поступка нису се непосредно извели сви наведени докази, због чега је и укинута првостепена пресуда.

Он је додао да је овај процес требао почети читањем оптужнице, што није учињено јер је предсједавајућа Судског вијећа у том периоду Азра Милетић казала да за то нема потребе.

"Током самог поступка оптужница је претрпјела двије измјене, а нисмо чули ниједну тезу на основу чега је Тужилаштво то учинило", навео је Ферагет и додао да је оптужница промијењена на штету оптуженог.

Он ће сутра у 9.00 часова наставити са изношењем завршних ријечи, након чега ће се и оптужени Чаушевић обратити Судском вијећу.