latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:52 | Аутор: СРНА

Сједиште Секретаријата ПССЕЕЦП-а у Истамбулу?

БиХ, као и већина земаља чланица Сталног одбора Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи ,подржала је приједлог Турске да сједиште Секретаријата ПССЕЕЦП-а буде у Истанбулу.

О сједишту Секретаријата ПССЕЕЦП-а расправљају Ад хок радна група и Стални одбор ПССЕЕЦП-а на састанку у Тирани, а делегацију БиХ представљају посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић и Јасмин Емрић, те делегат у Дому народа Зденка Џамбас.

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је на састанцима, чији је домаћин Парламент Албаније, земље која тренутно предсједава ПССЕЕЦП-ом, свој приједлог о сједишту Секретаријата ПССЕЕЦП-а понудила и Бугарска.

Усаглашавање у вези са овим питањем биће настављено касно поподне и сутра, када ће у Тирани бити одржан и састанак Сталног комитета ПССЕЕЦП-а.

Сутра се очекује и расправа о дневном реду Друге пленарне сједнице ПССЕЕЦП-а, која ће у мају бити одржана у Тирани, те о извјештајима три главна одбора ПССЕЕЦП-а.

Процесом сарадње у југоисточној Европи обухваћено је 12 земаља региона, а осим БиХ пуноправне чланице ове регионалне организације су и Албанија, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија и Турска.