latinica  ћирилица
14/04/2015 |  18:18 | Аутор: СРНА

ЕУ: Милијарду евра за развој инфраструктуре западног Балкана

ЕУ планира да у наредних пет година уложи милијарду евра у развој и повезивање саобраћајне и енергетске инфраструктуре на западном Балкану, што води до даље интеграције са земљама чланицама ЕУ - најавио је данас у Сарајеву отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.
Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди. - Фото: СРНА
Отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.Фото: СРНА

Давиди је ово рекао на састанку са министром комуникација и транспорта БиХ Славком Матановићем, министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем, те представницима Савјета министара БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства саобраћаја и комуникација Федерације БиХ и Министарства енергије, рударства и индустрије ФБиХ.

Давиди је истакао да ово представља реалну шансу за БиХ да значајно унаприједи секторе транспорта и енергетике.

"Значајну помоћ ЕУ мора пратити и снажан приоритет дати напорима у БиХ, који могу довести до јачања укупне конкурентности, економског раста, отварања нових радних мјеста и истинског побољшања живота грађана у БиХ. Као таква, Агенда повезивања је у цијелости комплементарна са Споразумом за раст и запошљавање, на чију примјену су се власти обавезале" - нагласио је Давиди.

Он је поручио да је сада на БиХ да без одгађања испуни услове који обезбјеђују приступ фондовима ЕУ.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је да је Давиди подсјетио да је у посљедњих неколико година ЕУ дала већу важност повезивању грађана и пословних субјеката широм Европе с циљем промоције одрживог привредног раста.

Он је додао да је Самит о западном Балкану, који је одржан у августу прошле године у Берлину, додатно ојачао напоре на унапређењу повезивања са земљама западног Балкана.

Као што је најавио комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан у Приштини 25. марта први корак подразумијева више од 100 милиона евра средстава у оквиру ИПА два фондова, који ће бити доступни за све земље, заједно са кредитима за финансирање из европских финансијских институција.

За коришћење ових средстава, земље у региони требају прво усагласити основну мрежу саобраћајне инфраструктуре за регион.

На састанку министара у Приштини постигнут је начелни договор, који треба формално да потврде премијери из региона 21. априла у Бриселу.

Сљедећи корак су договори о конкретним приоритетима за улагања у области транспорта и енергетике.

Свака од земаља, укључујући БиХ, мораће пажљиво одабрати приоритете и истражити све могуће изворе финансирања.

У том контексту потребно је успоставити функционални Инвестицијски одбор на нивоу БиХ који окупља представнике свих релевантних министарстава и финансијских партнера.

Инвестицијски одбор мораће успоставити секторски механизам управљања пројектима, односно свеобухватни механизам планирања и финансирања, а који обухвата најважније инвестицијске пројекте за финансирање у БиХ.

Кредибилне секторске стратегије и секторски механизам управљања пројектима, као и регулаторни оквир у складу са захтјевима ЕУ, кључни су и као такви представљају предуслов за приступ средствима ЕУ.

ЕУ је усмјерена на успостављање такозване основне мреже, којом се повезују главни градови, највећи економски центри и луке као најважнији приоритети.

Земље чланице морају се обавезати на извршење свих повезаних улагања и других додатних мјера до 2030. године.

Додатно је потребно обезбиједити фискална и буџетска средства за благовремен завршетак радова.

Међусобне обавезе обезбјеђују да земље сусједи дијеле преданост истој основној мрежи.

Наведено представља оквир који је понудила ЕУ с циљем физичког повезивања земаља западног Балкана са ЕУ.

Агенда повезивања ЕУ темељиће се и на приоритетима које су већ дефинисале земље западног Балкана у оквиру Енергетске заједнице и саобраћајног опсерваторија за југоисточну Европу.