latinica  ћирилица
14/04/2015 |  15:57 | Аутор: СРНА

Мектић: Очекујем позитивну оцјену "Манивала"

Министар безбједности БиХ Драган Мектић очекује позитивну одлуку Комитета Савјета Европе - Манивала за оцјену мјера против прања новца и финансирања тероризма, односно да се БиХ неће наћи на сивој листи.
Драган Мектић - Фото: СРНА
Драган МектићФото: СРНА

Мектић је изјавио новинарима данас у Сарајеву да је БиХ испунила кључни услов Манивала, односно ускладила кривично законодавство и изједначила критеријуме, те сматра да је то довољан услов да се не нађе на сивој листи.

Он је истакао да постоје одређени условим, односно обавеза у смислу доношења одређених подзаконских аката и инструкција када је ријеч о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

"Већ смо предузели све мјере и радње у доношењу тих подзаконских аката. Потребно је вријеме да се донесу ти подзаконски акти и надам се да ће досадашње активности бити довољне да се не нађемо на сивој листи", сматра Мектић.

Према његовим ријечима, дорада ове материје биће стални процес и БиХ је спремна да предузме све мјере и радње које ће спречавати финансирање тероризма и прања новца, а онда омогућити да БиХ буде дио шире коалиције за борбу против тероризма.

Мектић је потврдио да постоји један број земаља које нису задовољне оним што је БиХ до сада учинила, те оцијенио да ће бити довољно оно што је предузето и што ће бити предузето.

"У случају да нас ставе на сиву листу, то значи да ћемо хитно морати да одрадимо дио посла који се тиче измјена и промјена нашег законодавства да не би били на тој листи", навео је Мектић.

Борбу против корупције Мектић сматра "насушним" интересом БиХ, те истиче да та борба треба да буде приоритет.

"Одређивањем стратешких безбједносних приоритета за 2015. годину у БиХ, учинићемо све да корупција буде на најзначајнијем мјесту, а увешћемо такав принцип рада да ће по принципу одговорности морати да се предузимају значајни кораци у борби против корупције. Ту мислим на расвјетљавање крупних корупционашких афера", појаснио је Мектић.

Према његовим ријечима, свима је јасно да корупција значајно подрива економску основу земље и да је значајан разлог успореног економског развоја, незапослености и недоласка инвестиција.

Данас почиње вишедневно засједање Манивала на чијем ће дневном реду бити и БиХ, којој поново пријети да буде стављена на сиву или црну листу због недовољне сарадње у борби против тероризма. Разлог је што Кривични закон није у потпуности измијењен, односно нису усвојене измјене сходно препорукама Савјета Европе.

Мектић је навео да Министарство безбједности БиХ има обавјештајне податке о продаји наоружања и уступило их је надлежним агенцијама, те у вези са тим очекује истрагу.