latinica  ћирилица
14/04/2015 |  09:50 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Манивал: Ко плаши БиХ "црном листом"?

У Стразбуру почиње Пленарно засједање Комитета експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирање терористичких активности, а директно се тиче и БиХ.

Босни и Херцеговини пријети стављање на црну листу некооперативних и неусклађених земаља, иако је усвојен члан Кривичног закона који се односи на финансирање тероризма, пише Радио Слободна Европа.

Ова могућност отворена је на инсистирање четири земље, САД,Њемачке, Француске и Велике Британије. Цијени се да је покренута након погоршања ситуације у Европи у вези с терористичким пријетњама.

Разлог - Кривични закон није у потпуности измијењен, односно нису усвојене измјене сходно препорукама Савјета Европе. Директна пријетња санкцијама из савјета Европе се понавља. БиХ је имала неколико година, а прошле, у ово вријеме, је добила два додатна мјесеца како би ускладила своје законе из области финансијског пословања са међународним стандардима. Тако је успјела избјећи стављање на листу земаља које недовољно сарађују у области спрјечавања финансирања терористичких активности, гдје би била у друштву са Сиријом, Јеменом, Етиопијом.

Као обавеза, остале су измјене Кривичног закона које су требале бити усвојене до 13 априла. Скупштина БиХ није усвојила измјене онако како је предложио савјет министара, објашњава Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа.

“Ми смо били спремни прихватити измјене закона, како је то предложио Савјет министара. Међутим, Клуб Срба у Дому народа је одбио да то прихвати. Тај клуб је као замјену предложио свој приједлог, са минималном измјеном, која се тицала финансирања тероризма. Нас у Дому су увјерили да је то довољно као минимум да се БиХ не нађе на листи оних који недовољно чине у борби против прања новца и финансирања тероризма. И, ми смо то усвојили“, каже Софтић.

Да то није довољно, било је очигледно и према изјавама најодговорнијих у Парламенту БиХ.

“Ово је једна ватрогасна мјера која ће омогућити БиХ да уклони сјену која се над њом надвила“, изјавио је Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа.

"Проблем је да ли ће СИПА  (Државна агенција за истраге и заштиту) преузети неке од надлежности МУП-а РС. Мислим да се мора наћи рјешење и превазићи тај локални сукоб. Између осталог, због бројних реформи чије се испуњавање очекује – прије свега економских и социјалних на путу придруживања. Свако компликовање финансијских трансакција ће отежати тај пут и упште, живот грађана. Оно што је сасвим јасно је да су све земље у овом тренутку максимално ангажоване у борби против тероризма и прања новца. Не вјерујем да ће бити попуста за БиХ. Наравно, БиХ је урадила добар дио посла, али као активна чланица Савјета Европе мора наставити испуњавати постављене услове“, поручује Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за безбједносне студије.

БиХ је усвојила измјене Закона о спрјечавању прања новца, такође је усвојила Закон о забрани одласка својих држављана на страна ратишта, у мандату тадашњег министра безбједности Фахрудина Радончића. Затим је политика “прекрила Манивал“ и постављене услове.

“Након тога је дошло до потпуног распада коалиционих партнера у Савјету министара и у Парламенту, те до лоше атмосфере у сигурносној структури БиХ. Ја не могу да замислим које би посљедице могле захватити БиХ – за њену привреду, новчане трансфере вани, ужасне контроле, које ће још више онемогућити и дискриминисати наше привреднике да раде са иностранством. Ја се надам да се такав, без имало драматизације, катаклизмички сценарио, ипак неће остварити“, сматра Радончић.

Због празника из Радија Слободна Европа кажу да нису успјели контактирати парламентарце из РС. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак – како преноси БХ радио1, је изјавио да нису реалне пријетње и оцјене о БиХ као земљи високог ризика у области прања новца и финансирања тероризма:

“Оно што је МАНИВАЛ тражио, кључне ствари су испуњене. Прошле су и комплетну парламентарну процедуру. Дошли су неки додатни захтјеви, али ја колико знам, не ради се о нечему што може бити проблем или што би могло БиХ ставити на листу земаља које не сарађују довољно у борби против тероризма“, оцјењује Црнадак.

Делегат у Дому народа Драгутин Родић је раније изјавио како је предухитрена оцјена да земљи поново пријети "сива" и "црна" листа међународних финансијских организација.

"Предухитрена је оцјена из простог разлога што смо и када смо усвајали Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступуку по хитном поступку добили одређено писмо у којем је стајало да су те измјене које се тичу прања новца и које смо усвојили довољне да се БиХ не нађе на црној листи“, изјавио је Родић.

За мјесец дана БиХ би требала преузети предсједавање Савјетом Европе. Евентуалне санкције не само да би додатно нарушиле углед БиХ, него би утицале на неповјерење према обављању те значајне улоге, на коју земље чланице ове најстарије европске институције могу рачунати сваких 25 година.