latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Понављање поступка против Хариса Чаушевића

Судски поступак против Хариса Чаушевића, који је осуђен на 45 година затвора због терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, биће поновљен, одлучило је Апелационо вијеће Суда БиХ.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Понављање поступка затражио је Чаушевићев бранилац Ифет Ферагет због, како је навео, "некоректног поступања Тужилаштва БиХ које одбрани до данас није доставило све доказе".

Ферагет је истакао да је измијењени састав Судског вијећа, након хапшења судије Азре Милетић у акцији "Чекић", разлог више да се поступак води изнова.

Према његовим ријечима, одлука да се понови поступак донесена је јер је законом прописано да се у ситуацијама промјене члана Вијећа поступак, без алтернативе, мора водити испочетка, преносе федерални медији.

"То значи да ће се наредни пут, 16. марта, поново прочитати оптужница, изнијети уводне ријечи и извршити сукцесивно преслушавање исказа до сада саслушаних свједока и вјештака, након чега ће поново бити испитани у судници", изјавио је Ферагет.

Он је објаснио да се све ово чини из разлога поштивања начела непосредности, јер нови члан Судског вијећа, судија Сенадин Бекташевић, у овај процес није био укључен од почетка, а судити се може само на основу оних чињеница које су чују у самој судници.

Суд БиХ осудио је Чаушевића 20. децембра 2013. године на 45 година затвора због терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године у којем је један полицајац убијен, а неколико рањено.