latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница против Живка Будимира

Општински суд у Сарајеву потврдио је оптужницу против бившег предсједника Федерације БиХ Живка Будимира и још неколико лица, који их терети за злоупотребу положаја и овлаштења, давања и примања дара или других облика користи, као и противзаконито посредовање.

Портпарол Тужилаштва Сарајевског кантона Алем Хамзић каже да је ово тужилаштво добило рјешење Општинског суда у Сарајеву у којем се наводи да је оптужница у предмету "Живко Будимир и други" потврђена у цијелости.

"Тужилаштво је добило позив за рочиште за изјашњење о кривици оптуженог, које је заказано за 26. март", рекао је Хамзић за портал "Кликс".

Тужилаштво БиХ подигло је у новембру 2013. године оптужницу против Будимира, тадашњег федералног посланика Жељка Асића, Будимировог савјетника Петра Баришића, предсједника Комисије за помиловање ФБиХ Хидајета Халиловића, предсједника Јединствене организације бораца Сауда Кулосмана, те Армина Куловца, који се терети да је тражио везу да би његов брат Адмир, осуђен због силовања и посједовања дроге, био помилован.

Будимир се терети да је злоупотријебио положај и овлаштења предсједника ФБиХ јер је на незаконит начин извршио помиловања, ослобађања од затворских казни и брисања из кривичне евиденције осуђених на различите казне.

Он је то радио дјелујући са другим оптуженим, самоиницијативно или након интервенција различитих лица, међу којима и оних из политичког живота и криминалног миљеа.