latinica  ћирилица
26/01/2015 |  10:25 | Аутор: СРНА

Фајон: Немам информације о привременом укидању безвизног режима

Члан Европског парламента Тања Фајон изјавила је да нема информације да би земље ЕУ могле затражити привремено укидање безвизног режима са БиХ, у оквиру мјера које ЕУ планира да уведе ради јаче контроле граница због терористичке пријетње.

"Земље чланице Шенгена већ данас имају могућност да привремено затварају границе у случају неке алармантне ситуације. Додатне промјене социјалисти и демократи никако неће дозволити. У том контексту немам информације да би земље ЕУ тражиле привремено укидање безвизног режима са БиХ", истакла је Фајонова.

Она је у изјави за "Дневни аваз" напоменула да механизам за то постоји и да још има много лажних азиланата који угрожавају безвизни режим и служе популистичкој и националистичкој реторици политичара на западу, који одавно желе затварати границе пред мигрантима.

Фајонова је истакла да је терористички напад у Паризу шокирао Европу и свијет, али да одговор европских лидера не смије бити узимање слободе или ограничење основних људских права.

"Сваки корак у промјени шенгенских правила треба оштро осудити. Не смијемо дозволити да борба против тероризма значи ограничење слободе кретања", сматра она.

Фајонова каже да постоји већ много мјера за борбу против радикализма и тероризма, те да ће Европска комисија наредних дана предложити још неке нове мјере.

"Притисак европских влада је да Европа што брже могуће усвоји властиту базу податка о путницима који користе авиокомпаније. У овом тренутку државе често иду предалеко, превише се фокусирају на безбједност", оцијенила је Фајонова.