latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:00 | Аутор: СРНА

ЕК усвојила документ за финансијску подршку БиХ

Европска комисија усвојила је Индикативни стратешки документ за БиХ, којим се утврђују приоритети за финансијску подршку Европске уније БиХ за период 2014-2017. година на њеном путу ка европским интеграцијама.

Европска унија планира подржати секторске реформе у износу од 165,8 милиона евра у секторима - демократија и управљање, владавина права и основна права, конкурентност и иновације, локалне развојне стратегије, те образовање, запошљавање и социјалне политике.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да ће средства бити доступна посредством Инструмента претприступне помоћи /ИПА два/.

У саопштењу се наводи да су власти БиХ биле укључене у утврђивање кључних области које ће имати највеће користи од ове помоћи, те да су у овом процесу консултовани Европски парламент и државе чланице ЕУ, као и организације цивилног друштва, међународне организације и финансијске институције.

Комисија је спремна проширити ИПА подршку и на друге секторе, укључујући и оне у којима је додјела додатних средстава оправдана, када БиХ усвоји релевантне стратешке документе.

"Ова помоћ стиже у веома важно вријеме за БиХ јер ће подржати обновљени приступ ЕУ, као и провођење реформи које ће имати директан ефекат на грађане и помоћи земљи да крене напријед на свом путу ка ЕУ", истакао је европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.