latinica  ћирилица
16/12/2014 |  12:18 | Аутор: СРНА

Беванда: За пројекте у БиХ Кина даје осам милиона долара

Кина је одобрила за БиХ осам милиона долара нових грантова за припрему пројеката које треба реализовати у БиХ, рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, након састанка са кинеским премијером Лиjом Кећијангом.

"Саопштено ми је да је Влада Кине донијела одлуку о новом гранту од осам милиона долара, о наставку реализације посредством универзитета програма учења кинеског језика и размјене наших студената", рекао је Беванда новинарима.

Он је додао да се већина разговора односила на регионалне пројекте, између осталог, интерес за ревитализацију жељезничке пруге Београд - Сарајево и презентација два кључна правца у БиХ - Јадранско-јонска магистрала и завршетак Коридора "Пет це", који се поклапа са жељезничким Коридором "Пет це".

Он је навео да је разговарано и о могућности улагања кинеских предузећа у БиХ у области пољопривреде, дрвне индустрије.

Беванда је рекао да је представио податке које је добио од ентитетских влада и привредних комора и оно што ће привредници БиХ презентовати на економском форуму током данашњег дана, међу којима су енергетски пројекти као што су Блок 7 у Тузли и хидроцентрале на Дрини.

Напомињући да је ово његов четврти сусрет са кинеским премијером, Беванда је рекао да је урађен пресјек свега што је реализовано од посљедњег састанка.

"Захвалио сам за све што је Кина конкретно учинила у вези са санацијом штете од поплава у БиХ. Не треба занемарити да је ту био и један велики грант у вези са опремом за здравство и пољопривредном механизацијом, чија се допрема поклопила са поплавама", рекао је Беванда.

Он је додао да се не очекује да ће БиХ потписивати током овог самита било какве документе у вези са регионалним пројектима, наводећи да није кинески премијер дошао да то потписује.

"Ми морамо давати готове пројекте и заинтересовати кинеску страну да размотри пројекте. Конкретно је за сада ова помоћ од осам милиона долара, а и даље нам стоји на располагању кредитна линија од 10 милијарди евра за регион", напоменуо је Беванда.

Он је подсјетио да је на претходна два самита БиХ добила преференцијални статус, односно најповољније услове из те кредитне лиије.

"Све је на нама, да направимо и презентујемо, и да се што више са регионом увежемо, јер ми смо премали, а Кина је превелика, и сваки регионални пројекат има више држава и то даје већу снагу и то они подстичу. Сигуран сам да уколико код нас буде довољно мудрости и привреда се стави у први план и уз релаксиране односе са сусједима, то пут да будемо интересантни свима", рекао је Беванда.

Говорећи о састанку са премијером Србије Александром Вучићем, Беванда је навео да је тај сусрет био континуитет односа и да је учињен пресјек стања, а 90 одсто тема односи се на привредну сарадњу и могућност реализације одређених регионалних пројеката.

Одговарајући на питање о одустајању Русије од изградње "Јужног тока", Беванда је рекао да он нема шта да коментарише када је Русија саопштила да одустаје.