latinica  ћирилица
14/12/2014 |  15:41 | Аутор: СРНА

"Зелено свјетло" за предложени план о европским интеграцијама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује да ће БиХ на сутрашњем састанку министара спољних послова земаља ЕУ добити "зелено свјетло" или сагласност да се у БиХ поради на изјави о европским интеграцијама.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао Срни да би то била изјава у вези са рјешавањем питања "Сејдић-Финци" и механизма координације и нагласио да Република Српска са тим нема проблема, јер је и раније томе дала активан допринос.

Предсједник Српске је навео да би након тога био активиран Споразум о стабилизацији и придруживању, послије чега би БиХ могла да аплицира за статус кандидата.

"Када буде ријешен проблем Сејдић-Финци и механизам координације може се очекивати статус кандидата у ЕУ, што би била добра динамика", рекао је Додик.

Он је поновио да Српска нема проблем са том динамиком и да је већ раније, када је ријеч о питању "Сејдић-Финци", изразила спремност да промијени Устав у оном дијелу који се односи на Републику Српску и може да прихвати механизам координације у вези са уважавањем надлежости других нивоа власти.

"Република Српска нема тај проблем. Ми имамо штету због застоја у Федерацији БиХ. Могли смо много раније да имамо статус кандидата и не би били третирани као зона застоја. До нас није", рекао је Додик.

Он је истакао да вјерује да ће и даље бити проблема у вези са рјешавањем питања "Сејдић-Финци".