latinica  ћирилица
02/10/2014 |  11:35 | Аутор: СРНА

ЕУ: Соренсен поздравио измјене Правила за консултације

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да институције морају водити отворен, транспарентан и редован дијалог са представницима невладиних организација и цивилним друштвом ради унапређења јавних политика и закона.

"Поздрављам усвајање амандмана на Правила за консултације на нивоу БиХ и желим охрабрити све нивое власти да крену сличним корацима у развијању институционалних механизама сарадње са цивилним друштвом", рекао је Соренсен.

Поводом усвајања измјена Правила за консултације на сједници Савјета министара БиХ, којима су јавне консултације постале законска обавеза за све институције на нивоу БиХ у процесу креирања јавних политика и доношења законских аката, Соренсен је истакао да ЕУ придаје велику важност учешћу цивилног друштва при процесу интеграција у ЕУ, саопштено је из Делегације ЕУ.

"Као што је наглашено Лисабонским уговором, партиципативна демократија је фундаментални демократски принцип ЕУ, а дијалог са представницима удружења и цивилног друштва је круцијалан", рекао је Соренсен.

Специјални представник ЕУ напоменуо је да у БиХ институционална сарадња институција БиХ са организацијама цивилног друштва доприноси транспарентном доношењу одлука и помаже БиХ на путу за улазак у Европску унију.

Горан Жеравчић, шеф пројекта Јачања капацитета државних институција за учешће у политичком дијалогу цивилног друштва, којег финансира ЕУ, рекао је да је усвајање амандмана велики корак у испуњавању обавеза из мапе пута и политичких критеријума за добијање статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

У сарадњи са стручним тимом пројекта ЦБГИ, Министарство правде БиХ и Секретаријат Савјета министара БиХ тренутно раде на изради веб платформе за онлајн консултације.

Платформа ће бити доступна за мјесец дана и омогућиће свим грађанима да сазнају више о прописима који се доносе и активно узму учешће у њиховом креирању.

Такође је у процесу и формирање радне групе Савјета министара БиХ која има задатак да припреми приједлог измјена и допуна Споразума о сарадњи Савјета министара БиХ са цивилним друштвом из 2007. године.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства правде, донио је 17. септембра Правила о измјенама и допунама Правила за консултације у изради правних прописа ради унапређења сарадње са цивилним друштвом и јачања праксе укључивања грађана и организација цивилног друштва у поступак обликовања јавних политика у БиХ у складу с препорукама Европске комисије.