latinica  ћирилица
15/09/2014 |  15:47 | Аутор: СРНА

Лијановићима једномјесечни притвор

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Јерку Иванковићу-Лијановићу, Слави Иванковићу-Лијановићу, Јози Иванковићу-Лијановићу, Милораду Бахиљу, Јози Слишковићу, Мирјани Шакоти и Мирку Галићу, осумњиченима за организовани криминал у вези са кривичним дјелима пореска утаја или превара, неплаћање пореза и прање новца.

Притвор према овом рјешењу може трајати до 10. октобра, односно до нове одлуке Суда, саопштено је из Суда БиХ.

Суд је, како се наводи, утврдио да се сумња да су осумњичени починили кривично дјело за које се терете, а притвор је одређен због постојања околности које указују на опасност од бјекства и бојазни да би осумњичени на слободи могли уништити, сакрити, измјенити или фалсификовати доказе и трагове важне за кривични поступак, односно ометати кривични поступак утицајем на свједоке.

Притвор је одређен због нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће осумњичени поновити кривично дјело или довршити покушано кривично дјело, а за та кривична дјела се може изрећи казна затвора три године или тежа.

У односу на осумњичене Жељка Микулића, Здравка Иванковића и Драженка Квесића, Суд је прихватио приједлог Тужилаштва БиХ и одредио мјере забране напуштања боравишта, путовања, састајања са одређеним лицима, као и забрану предузимања одређених пословнох активности или службених дужности.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.

У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.