latinica  ћирилица
12/09/2014 |  10:36 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Обрађују се само аутентични лични подаци

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић, коментаришући спорно пријављивање великог броја преминулих грађана за гласање изван БиХ, изјавио је да је један од основних принципа обраде личних података то што се обрађују само аутентични лични подаци, који се ажурирају када је то потребно.
Петар Ковачевић - Фото: klix.ba
Петар КовачевићФото: klix.ba

Ковачевић је подсјетио, да је Агенција приликом локалних избора 2012. године, поступајући по приговору, утврдила да је бирачка опција "гласање из иностранства путем поште" подносиоцу приговора промијењена без његовог знања.

"Тада смо наложили ЦИК  БиХ да приликом поступања по захтјевима за промјену бирачке опције - гласање изван БиХ  провјерава аутентичност личних података, јер само такви подаци обезбјеђују аутентичност захтјева и аутентичност воље", истиче Ковачевић.

Такође, наглашава он, наложено је ЦИК-у да код обраде личних података обезбиједи могућност ревизијског поступања јер то није постојало, што значи да се у случају потребе може утврдити ко је, када и због чега обрађивао личне податке.

Ковачевић је додао да је, с тим у вези, ЦИК БиХ против Агенције за заштиту личних података БиХ поднио тужбу, али је ту тужбу Суд БиХ одбио.

У пресуди се наводи и да "из наведених прописа Изборног закона несумњиво произилази да се евиденције о личним подацима, укључујући и Централни бирачки списак, морају водити у складу са основним принципима законите обраде личних података садржаних у Закону о заштити личних података, а да се приликом поступања по захтјевима за промјену бирачке опције - гласање изван БиХ, као што је то у конкретном случају, мора вршити провјера аутентичности личних података, као и онемогућавање злоупотребе бирачког права грађана као једног од основних људских права и слобода загарантованих Уставом БиХ".

ЦИК БиХ објавио је крајем августа да је за гласање изван БиХ пријављено 37 умрлих лица, од којих је за чак 35 утврђено да су преминули још 2011. године.