X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хигијена живота
Хигијена живота
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
16.03.2018.
55:07
Хигијена живота
 СНИМИ (100,91 MB)
09.03.2018.
56:53
Хигијена живота
 СНИМИ (104,15 MB)
01.03.2018.
51:21
Хигијена живота
 СНИМИ (94,02 MB)

О ЕМИСИЈИ
Хигијена живота

Емисија "Хигијена живота" је ауторски пројекат која се почела емитовати у програму Радија РС, 1998 године. Ови подаци говоре да је ријеч о емисији с најдужом традицијом, односно временом опстанка у програму Радија. Вријеме њеног емитовања није се мијењало -  сваког четвртка од 20.05. Карактер емисије је информативно-образовни, у самом врху медицинских достигнућа у области превенције, дијагностике и лијечења различитих болести. Специфично је што су саговорници здравствени професионалци, угледна имена у свијету медицинске науке и струке, с којима разговарамо током одржавања разних научно-стручних скупова као што су међународни конгреси, конференције, симпозијуми, семинари, предавања по позиву. У архиви ових емисија забиљежено је више од 800 таквих гостију, који су, надам се, у великој мјери допринијели рејтингу РТРС-а. Путем оваквог јединственог приступа у креирању садржаја емисије, отворили смо здравствени систем РС, односно БиХ, према нашем окружењу, Европи и свијету, а тако и ову медијску кућу као јавни сервис. Емисије су прожете великом дозом аутентичности због снимања на "терену", међу учесницима поменутих, високо рангираних медицинских научно-стручних скупова. Садржај емисије оплемењује бирана умјетничка музика јединог колеге који се у тиму реализације појављује и у улози тон сниматеља, Драгана Бојића, који је највећи број ових емисија монтирао с ауторком, Анђом Илић. И са осталим тонцима је беспријекорна сарадња. У одјавној шпици, што је такође ријеткост, ову емисију потписују два имена: монтажер тона и водитељка и ауторка.

Ауторка емисије "Хигијена живота", Анђа С. Илић је дипломирани политиколог Универзитета у Београду. Почела је, након дипломирања 1979. године, да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке. Остала је до данас одана радио-новинарству и у овој години почела четврту деценију континуираног рада у овом медију.

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализираних и бубрежних болесника РС. Ауторка је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.

 

 

Редакција: Сложени програм

20:00 | четвртак, 22. Март
Форензичка психијатрија
Заштита права особа са душевним сметњама је трајан процес који никада неће бити довршен. То тврде представници психијатријских установа и институција који су по професионалној вокацији упућени у рјешавање овог проблема. Хрватски форензички психијатри први су у региону артикулисали потребу доношења Закона о заштити особа са душевним сметњама, учестовали у његовој изради, примјени и евалуацији.О томе вечерас у емисији илустративно говори проф. др Владо Јукић из Завода за форензичку психијатрију познате Клинике за психијатрију “Врапче” из Хрватске. На биполарни афективни поремећај као хронични поремећај расположења који утиче на понашање, когнитивну функионалност и повећану стопу морталитета због суицида, упозорава проф. др Абдулах Кучукалић, најпознатији вјештак психијатријске струке у БиХ.