X

За ваш уређај је
доступна апликација

Хигијена живота
Хигијена живота
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
22.06.2017.
52:09
Хигијена живота
 СНИМИ (71,62 MB)
20.04.2017.
48:38
Хигијена живота
 СНИМИ (66,78 MB)
06.04.2017.
50:25
Хигијена живота
 СНИМИ (69,23 MB)

20:00 | сриједа, 28. Јуни
Терапија помоћу коња у РС
У развијеном свијету терапија помоћу коња представља важан дио медицинске и психосоцијалне рехабилитације особа са инвалидитетом, сметњама у развоју и поремећајима менталног здравља. Једном ријечју утиче се на побољшање општег психомоторног стања корисника и постизање максималне функционалне независности. Познато је да је јахање коња диван осјећај за људе, али за особе са посебним потребама, оно значи много више од уживања. Јахање је за њих пут према бољем здрављу и сретнијем живљењу. Ова метода више од пола године почела је да се практикује и у РС, о чему вечерас свједочи ово издање емисије Хигијена живота. Говоре: Славица Кецман, физотерапеут, координаторица пројекта терапије помоћу коња у РС, Маја Марић, асистентица Факултета за спорт Универзитета Унион у Београду, и Ана Николић у име родитеља дјеце и омладине која су практиковала ову методу
О ЕМИСИЈИ
Хигијена живота

Емисија "Хигијена живота" је ауторски пројекат која се почела емитовати у програму Радија РС, 1998 године. Ови подаци говоре да је ријеч о емисији с најдужом традицијом, односно временом опстанка у програму Радија. Вријеме њеног емитовања није се мијењало -  сваког четвртка од 20.05. Карактер емисије је информативно-образовни, у самом врху медицинских достигнућа у области превенције, дијагностике и лијечења различитих болести. Специфично је што су саговорници здравствени професионалци, угледна имена у свијету медицинске науке и струке, с којима разговарамо током одржавања разних научно-стручних скупова као што су међународни конгреси, конференције, симпозијуми, семинари, предавања по позиву. У архиви ових емисија забиљежено је више од 800 таквих гостију, који су, надам се, у великој мјери допринијели рејтингу РТРС-а. Путем оваквог јединственог приступа у креирању садржаја емисије, отворили смо здравствени систем РС, односно БиХ, према нашем окружењу, Европи и свијету, а тако и ову медијску кућу као јавни сервис. Емисије су прожете великом дозом аутентичности због снимања на "терену", међу учесницима поменутих, високо рангираних медицинских научно-стручних скупова. Садржај емисије оплемењује бирана умјетничка музика јединог колеге који се у тиму реализације појављује и у улози тон сниматеља, Драгана Бојића, који је највећи број ових емисија монтирао с ауторком, Анђом Илић. И са осталим тонцима је беспријекорна сарадња. У одјавној шпици, што је такође ријеткост, ову емисију потписују два имена: монтажер тона и водитељка и ауторка.

Ауторка емисије "Хигијена живота", Анђа С. Илић је дипломирани политиколог Универзитета у Београду. Почела је, након дипломирања 1979. године, да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке. Остала је до данас одана радио-новинарству и у овој години почела четврту деценију континуираног рада у овом медију.

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализираних и бубрежних болесника РС. Ауторка је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.

 

 

Редакција: Сложени програм