X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
ЕУ и ми
ЕУ и ми
15:55
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

26/02/2017 | 11:28
Европска унија је одлучна у стварању бољих радних мјеста и социјално-укључивог друштва. То су циљеви Стратегије Европа 2020.Европска комисија објавила је извјештај о улагањима у оквиру Европског социјалног фонда намијењеног за подршку запошљавању,посебно младих. Захваљујући Фонду запослено је 9,4 милиона становника Европске уније од 2007. до 2014. године, док је више од осам милиона стекло квалификацију, диплому или побољшало вјештине.
26/02/2017 | 11:28
Проширење Европске уније на земље Западног Балкана је приоритет Европске комисије иако је динамика приступања различита.Босна и Херцеговина је остварила напредак у провођењу реформи,али предстоје изазови у погледу одговарања на Упитник Европске комисије,а након тога и могућег разматрања добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији.
20/02/2017 | 10:08
Ријека Дунав један је од кључних транспортних коридора за превоз путника и робе и повезивање Источне и Западне Европе.Дунавска регија је једна од четири европске макрорегије уз Јадранско-јонску, Алпску и Балтичку региију.Европска унија Стратегијом за дунавску регију повезује земље региона економски,енергетски, транспортно и у области заштите животне околине.
20/02/2017 | 09:52
Европска комисија обиљежава 30. годишњицу Ерасмуса, једног од најуспјешнијих програма Европске Уније.Захваљујући овом програму размјене студента у протекле три деценије девет милиона људи у Европи добило је прилику студирати, оспособљавати се, волонтирати или стећи радно искуство у иностранству.Чешка је једна од земаља на чијим универзитетима је значајан број страних студената међу којима су и студенти из Босне и Херцеговине.
11/02/2017 | 14:50
Канцеларија специјалног представника Европске Уније у БиХ покренула је јавни дијалог са пољопривредницима о перспективама развоја и могућностима које нуди процес приступања Европској унији.Истраживали смо које су главне препреке за побољшање ситуације у области пољопривреде и начини за њихово отклањање те како се пољопривредни произвођачи требају припремити за приступање Европској унији?
07/02/2017 | 08:47
Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе који има за циљ пружити стална стамбена рјешења за 74.000 људи или 27.000 расељених породица у регији.Од донатоске конференције Регионалног стамбеног програма у Сарајеву прошло је више од четири године. Истраживали смо колико је резултата до сада остварено у оквиру ове иницијативе.
30/01/2017 | 08:33
Србија је наставила дијалог с Косовом уз посредовање Европске уније након периода подигнутих тензија због воза из Београда за Приштину.Суштински и видљив напредак у дијалогу и укупном процесу приступања Србије Европској унији могао би доћи тек по завршетку изборног процеса у Србији.
27/01/2017 | 16:42
Земље региона најављују већу сарадњу у туризму.Препознајући потенцијал ове области за економски развој ,уз подршку Европске уније, раде на креирању заједничког наступа да би привукли више туриста посебно са удаљених тржишта.
20/01/2017 | 13:23
Првог фебруара почиње примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ и Европске уније.На овај начин формално би требао бити ријешен дугогодишњи проблем у односима БиХ и ЕУ, иако пољопривредници страхују од губитака због даље либерализације.Пољопривреда у сусједној Хрватској и након три и по године од чланства у Европској унији прилагођава се условима заједничког европског тржишта.
13/01/2017 | 15:28
Предприступни фондови Европске уније су доступни земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима.У оквиру прекограничне сарадње између Босне и Херцеговине и Хрватске кроз ИПА Прекогранични програм до сада је остварено неколико значајних пројеката који су донијели корист локалним заједницама.У припреми су и нови пројекти у актуелном буџетском периоду ЕУ од 2014. до 2020. године.
30/12/2016 | 14:44
Бесплатна правна помоћ омогућује једнак приступ правди и угроженим категоријама становништва.Ово право загарантовано је Европском конвенцијом о људским правима и постоји у свим земљама Европске уније и стандард je који се очекује од земље која тежи ка чланству у Европској унији.Истраживали смо како је ова област уређена код нас и колико су грађани обавијештени о могућности кориштења овог права.
26/12/2016 | 09:07
Адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању између БиХ и Европске уније примјењиваће се од 1. фебруара 2017. године док се не заврши поступак ратификације који спроводе Европски парламент и Парламентарна скупштина БиХ. На овај начин формално би био ријешен дугогодишњи проблем у односима БиХ и ЕУ иако пољопривредници страхују од губитака због даље либерализације. Истраживали смо каква је перспектива домаћих произвођача у овој тржишној утакмици.
16/12/2016 | 14:35
Сигурност хране директно се односи на животна питања грађана,а ова област је једна од важних у даљем придружењу Европској унији. Босна и Херцеговина треба уредити законодавство у подручју сигурности хране, фитосанитарне и ветеринарске политике.
10/12/2016 | 21:40
БиХ има највећу стопу незапослености у регији и има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи, са само 44 одсто радно способног становништва. Према препорукама Европске комисије власти на свим нивоима у Босни и Херцеговини обавезале су се да ће израдити свеобухватан план економских реформи. Једна од конкретних мјера је реформа тржишта рада.Измјене закона који регулишу ову област нису повећале запошљавање посебно младих које су највише погодила негативна кретања на тржишту рада.
02/12/2016 | 12:37
Европска комисија ускоро би властима БиХ требало да достави Упитник. Очекује се око 3.000 питања у готово свим областима.Одговори на питања послужиће Комисији да процијени у којој мјери је БиХ спремна да испуни критеријуме за чланство, и да на основу тих Одговора и других процјена формира Мишљење, тј. "Avis" о захтјеву за чланство.
27/11/2016 | 14:39
Естонија је постала футуристичка дигитална држава за мање од десетљећа и по од чланства у Европској унији.Комуникацију с државом и пословање могуће је обавити потпуно путем Интернета.Бесплатно се може приступити мрежи на сваком мјесту:парковима, трговима, ресторанима, аеродромима, лукама, чак и у шумама. Готово 90 одсто домаћинстава има рачунар, док 88 одсто редовно користи Интернет. Естонија је прва у ЕУ по критерију дигиталне економије и друштва.
18/11/2016 | 18:46
Земље у процесу придружења Европској унији требало би да унаприједе међусобну сарадњу и побољшају услове живота грађана, али и да ријеше питања наслијеђена из прошлости. Истраживали смо како сарађују земље региона и како се спроводе иницијативе и инвестициони пројекти представљени у оквиру Берлинског процеса и Париске Агенде повезивања, договорене на јулском самиту лидера земаља Југоисточне Европе.
11/11/2016 | 16:50
БиХ је потписница Париског споразума о заштити климе, првог универзалног и правно обавезујућег глобалног договора о клими. Око 30 одсто европске правне тековине, важне за приступање нових чланица Европској унији, односи се на околину. Посебан значај у овим документима се придаје климатским промјенама. Европска унија од бх.власти очекује ратификацију, али и спровођење овог споразума.
04/11/2016 | 17:44
Реформа јавне управе један је од задатака утврђених Реформском агендом Европске Уније за Босну и Херцеговину.Функционална управа је међу главним изазовима придружења Европској Унији јер директно утиче на способност власти да буде у служби грађана и пружања јавне услуге. Истраживали смо како ће власти рационализовати и учинити јавну управу функционалнијом у наредном периоду према препорукама Европске уније?
04/11/2016 | 16:06
Реформском Агендом Босна и Херцеговина се обавезала на структуралну реформу у области рада и социјалне политике.Социјални дијалог има значајну улогу као процес који омогућава учешће представника запослених и послодаваца у спровођењу ових промјена. Истраживали смо колико је код нас заступљен социјални дијалог као начин за координацију интереса власти,послодаваца и запослених и који фактори утичу на динамику и квалитет овог дијалога?
28/10/2016 | 16:19
Код нас тренутно постоји јаз између потреба тржишта рада и знања и вјештина које пружа формални систем образовања и зато је обезбјеђивање квалификоване радне снаге један од кључних изазова у наредном периоду. Усклађивање образовања и потреба тржишта рада дио је и Реформске агенде у БиХ. Истраживали смо каква су искуства спровођења модела тзв. дуалног образовања у Аустрији у којем је доминантна практична настава.
20/10/2016 | 08:54
Адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом Босна и Херцеговина ће примјењивати почев од 2017. године у наредне три године што је постигнуто током преговора.Сусједна Србија такав Споразум проводи од 2013. године, али није имала фазно прилагођавање као БиХ.Анализирали смо промјене и ефекте Споразума о стабилизацији и придруживању на трговину пољопривредним производима из Србије са Европском унијом.
14/10/2016 | 16:07
У процесу придруживања земље Европској унији ИПА фондови, фондови предприступне помоћи, један су од значајних финансијских инструмента.У вријеме економске кризе њихово коришћење би дало значајан допринос за економску будућност, јер се код нас сада финансијски проблеми рјешавају кредитима међународних финансијских институција. Колико су у БиХ ова средства доступна и колико искориштена?
08/10/2016 | 16:10
Босна и Херцеговина ће до краја ове године добити Упитник Европске комисије са неколико хиљада питања из разних области. Савјет за опште послове Европске Уније прихватио је захтјев БиХ за чланство у Европској унији прошлог мјесеца те позвао Европску комисију да припреми Мишљење о овом захтјеву.Предстоји најобимнији посао у процесу интеграција.
07/10/2016 | 15:37
Мед високог квалитета један је од ријетких производа које је Босна и Херцеговина успјела пласирати на тржиште Европске уније.Ове могућности још нису искориштене иако се ради о великом потенцијалу.Уређеном регулативом и стратешким приступом произвођача као и институција пчеларство може покренути развој руралних подручја и туристичке понуде мјеста у Херцеговини и Црној Гори у којима је мед традиција и култура живљења.
20/09/2016 | 12:56
Вијеће за опште послове Европске уније прихватило је захтјев Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, те дало налог Европској комисији за припрему Упитника за БиХ и формално затражило да поднесе мишљење о чланству БиХ у ЕУ.
16/09/2016 | 16:09
Власти на свим нивоима до сада су испуниле око једне трећине реформских циљева на које су се обавезале усвајањем Реформске агенде од 2015 до 2018 године.Документ садржи попис активности које треба урадити у подручју јавних финансија, пословне климе и конкурентности,тржишта рада, реформе социјалне заштите и пензија, владавине права и доброг управљања, те реформе јавне управе.
16/09/2016 | 15:38
Грађани БиХ имају прилику да активно учествују у изради закона и других прописа које доносе институције Босне и Херцеговине. Web апликацију електронских консултација БиХ је увела прва,међу земљама у региону које су на путу евроинтеграција, а циљ јесте да грађани буду благовремено информисани о доношењу одлука власти.
11/09/2016 | 13:42
Основ европске економије су средња и мала предузећа. 85 одсто нових радних мјеста се отвара управо у таквим предузећима. Босна и Херцеговина као кандидат за чланство у Европској унији учествује у програмима Европске уније који треба да помогну постепеном приближавању чланству и којима се подстиче предузетништво и пословно окружење како би домаћа економија постала конкурентнија.
09/09/2016 | 15:02
Босна и Херцеговина и Европска унија парафирали су Протокол о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању у јулу ове године.Истражили смо које промјене односа на тржишту настају и како ће нова правила утицати на позицију домаћих произвођача млијека од 1. јануара 2017. године када ће почети примјена Споразума прилагођеног због уласка Хрватске у Европску унију.
10/11/2015 | 12:12
Европска комисија је усвојила извјештај о напретку земаља Западног Балкана и Турске за 2015. годину. Босна и Херцеговина се поново вратила на реформски пут.
12/06/2015 | 20:09
У Босни и Херцеговини нема сагласности за спровођење реформске агенде на свим нивоима власти. Савјет министара БиХ и Влада Федерације БиХ усвојили су економску реформску агенду. Влада Републике Српске у начелу је сагласна, али није прихватила документ јер жели да текст укључује и додатне интервенције из Републике Српске.
07/06/2015 | 14:59
У процесу европских интеграција БиХ предстоји израда конкретног плана економских реформи према новој европској иницијативи о којој је постигнута сагласност свих политичких лидера. Једна од земаља у којој су реформе дале резултате и вратиле повјерење инвеститора је Словачка. Постала је чланица Европске Уније у оквиру тзв. Великог проширења 2004 године.
29/05/2015 | 18:40
Споразум о стабилизацији и придруживању између Босне и Херцеговине и Европске Уније ступиће на снагу 1. јуна и то је подстицај за даљњи процес интегрисања, али све активности треба да приоритетно буду усмјерене ка социо- економским реформама. Након заједничке изјаве о политичкој опредијељености сада се очекују конкретни резултати у спровођењу реформи.
22/05/2015 | 20:44
Механизам координације је један од услова за наставак придружења БиХ Европској Унији. Да би домаће законе ускладили са европским треба усвојити Програм интегрисања и дефинисати приоритете. За испуњавање ове обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском Унијом који треба да ступи на снагу првог јуна потребно је да политичко опредјељење које су потписали представници странака буде проведено у пракси.
16/05/2015 | 14:28
Црна Гора је на половини преговарачког процеса са Европском Унијом. Кључна поглавља о правосуђу и владавини права отворена су прва и биће затворена на крају јер ова земља преговара према новом принципу. Темпо одређује политичка воља за реформе. И грађани и Европска комисија очекују резултате реформи.
10/05/2015 | 14:35
Србија очекује скоро отварање првих поглавља годину и по након почетка приступних преговора о чланству у ЕУ, а статус кандидата има већ три године. Заједничка позиција 28 земаља чланица је да треба најприје отворити поглавља 23, 24 и 35, која се тичу правосуђа, основних права и нормализације односа са Приштином. Да би међу чланицама био постигнут консензус да се ова поглавља отворе од Србија се очекује да оствари јасан напредак у овим областима.
01/05/2015 | 14:42
Регионална сарадња и међусобно повезивање држава региона кључни су за дугорочну безбједност и просперитет Западног Балкана. Међу најважнијим је повећање нивоа економског развоја. Земље у процесу придружења Европској Унији уз рјешавање питања насљеђених из прошлости треба да унаприједе међусобну сарадњу и побољшају услове живота грађана.
24/04/2015 | 22:00
Јавна управа способна за усвајање и спровођење европских прописа један је од најважнијих предуслова за будуће чланство у Европској унији. Реформа у Босни и Херцеговини траје неколико година.
17/04/2015 | 15:12
Европска унија донијела је политичку одлуку да одобри ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ што би се могло очекивати 1. јуна 2015. године. Ступање на снагу Споразума је резултат усвајања Изјаве о реформама на које су се власти у БиХ обавезале на основу нове европске тј. њемачко-британске Иницијативе. Савјет Европске уније у мартовским закључцима позвало је лидере у БиХ да испуне преузете обавезе.
04/04/2015 | 14:01
Према новој европској иницијативи власти у Босни и Херцеговини обавезале су се да израде и имплементирају програм економских реформи у складу са Споразумом за раст и запошљавање. Представници БиХ и Европске комисије требало би да о елементима приједлога тог програма мјера разговарају на конференцији у Бриселу крајем априла.
27/03/2015 | 15:47
Ефикаснији механизам координације треба да омогући преношење, провођење и примјену прописа ЕУ на начин да БиХ према ЕУ заступа координисан став, односно да говори “једним гласом”. То је предуслов и за коришћење новог инструмента претприступне помоћи ЕУ – ИПА два, али и за одговарање на Упитник Европске комисије који би БиХ добила за чланство у ЕУ.
17/03/2015 | 12:35
Вијеће Европске Уније на редовном засједању у Бриселу 16. марта усвојило је без расправе, закључак да је Босна и Херцеговина испунила услове како би започео процес ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.
14/03/2015 | 16:57
Једна од држава чланица Европске уније са дугом традицијом слободе медија и слобода изражавања је Краљевина Шведска. Закон датира из далеке 1766. године када су први у свијету укинули цензуру и утицај политике на медије.
27/02/2015 | 15:54
Слобода медија и слобода изражавања један је од важних сегмената услова за придружење Европској Унији. Власти у Босни и Херцеговини треба да обезбиједе повољно окружење за јачање слободе медија. Ово је озбиљан изазов јер је само линија за помоћ новинарима посљедњих девет година регистровала годишње 40 до 55 конкретних случајева кршења права новинара.
20/02/2015 | 12:47
Власти на свим нивоима у Босни и Херцеговини обавезале су се да ће израдити свеобухватан план економских реформи према Споразуму за раст и запошљавање Европске Уније за БиХ. Једна од шест конкретних препорука Европске комисије је реформа тржишта рада. Законе који регулишу ову област потребно је мијењати да би се повећало запошљавање посебно младих јер су ову популацију највише погодила негативна кретања на тржишту рада.
13/02/2015 | 10:17
Како до нижих пореза на рад? Економска ситуација у Босни и Херцеговини је веома тешка.За опоравак и отварање радних мјеста потребно је смањити пореска оптерећења на рад ,односно намете привреди. Међу препорукама Споразума за раст и запошљавање ЕУ за БиХ налази се и сет реформи тржишта рада да би се олакшало пословање и поправила клима за улагања.
06/02/2015 | 16:07
Босна и Херцеговина има тренд пада страних инвестиција већ неколико година.Осим смањења улагања примјетан је и одлазак страних инвеститора са нашег тржишта. Како побољшати укупне услове пословања у контексту препорука Европске Уније у Споразуму за раст и запошљавање? Реализација ових мјера условљава европски пут и ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.
30/12/2014 | 12:50
Летонија од 1. јануара 2015. године преузима од Италије полугодишње предсједавање ЕУ.
06/12/2014 | 13:01
Систем социјалне заштите у Босни и Херцеговини потребно је промијенити јер је финансијски нестабилан и неодржив. Према анализама Европске Уније у БиХ однос оних који раде и плаћају социјалне доприносе и оних који имају право на социјално-здравствену заштиту је чак један према пет.
29/11/2014 | 19:31
Босна и Херцеговина је према индикаторима пословања Свјетске банке на 131. мјесту од укупно 198 држава. Једна од највећих замјерки међународних финансијских институција је недовољан прилив директних страних инвестиција у БиХ и друге земље региона Западног Балкана.
21/11/2014 | 20:49
Корупција у Босни и Херцеговини сваке секунде однесе 47 КМ.У посљедње двије године скоро три милијарде и 210 милиона КМ према резултатима истраживања Антикорупцијске мреже БиХ. Највише у областима јавних набавки, приватизације, образовања, здравства и школства.
14/11/2014 | 17:32
Босна и Херцеговина треба да усвоји сет реформи тржишта рада које би омогућиле повећање отварања нових радних мјеста, колективно преговарање те у већој мјери укључивање младе популације у радну снагу. Босна и Херцеговина има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи са само 44 одсто радно способног становништва.
08/11/2014 | 14:51
Нови приступ Европске Уније према Босни и Херцеговини усмјерен је на економију. Иницијатива ће конкретним мјерама помоћи земљи да проведе економске реформе и испуни један од Копенхашких ,приступних критерија. Пред новим властима се налази провођење Споразума за раст и запошљавање у БиХ. Једна од мјера је реформа у индустријском сектору.
10/09/2014 | 15:33
Новоизабрани предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер представио је нови састав Комисије који ће се разликовати од старог по саставу и по структури портфеља. Директорат за проширење ће се од сада звати Директорат за Европску сусједску политику и преговоре о проширењу. Мандат је повјерен Аустријанцу, Јоханесу Хану досадашњем комесару за регионалну политику. Хан ће на овој позицији наслиједити Штефана Филеа, досадашњег комесара за проширење.
О ЕМИСИЈИ
ЕУ и ми

ЕВРОПСКА УНИЈА И МИ
Инфо о европским интеграцијама

ЕУ И МИ, емисија о европским интеграцијама

Емисија информише и едукује грађане о процесима у Европској Унији и придруживању Босне и Херцеговине овој заједници. Атрактивне теме, квалитетни репортерски извјештаји и разговори с релевантним гостима - препорука су за цјеловиту информисаност о европским интеграцијама. У редовној рубрици "Појмовник ЕУ" појашњавамо прилагођавање законодавства БиХ Европској унији, важност реформи и користи које ће грађани имати од овог процеса.
Квалитет серијала потврђен је и кроз награде, међу којима, награда Европског покрета БиХ за "Најбољи ЕУ ТВ магазин" у 2011. години.
Уредница емисије: Тамара Ћурувија

Редакција: Информативни програм

Контакт: