latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:27 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Република Српска често избор странаца и компанија из иностранства за покретање бизниса (ВИДЕО)

Локалне заједнице у Републици Српској често су избор странаца и компанија из иностранства за покретање бизниса.
Александар Љубоја и Дарко Томаш - Фото: РТРС
Александар Љубоја и Дарко ТомашФото: РТРС

Исти тренд раста настављен је и ове године, када је у Српској основана 201 нова фирма, чији су власници странци.

Александар Љубоја, генерални секретар Подручне привредне коморе Бањалука каже да постоји огроман интерес страних компанија за улагање у Српску.

- Могу да похвалим начелника Прњавора и градоначелника Градише да су проактивни, стварају услове да ти инвеститори, који дођу да улажу код нас, јако брзо и ефикасно долазе до информација, након чега и остају овдје. Важно је рећи да је Република Српска разрадила механизме за већину локалних заједница - навео је Љубоја.

Истакао је да највеће интересовање страних инвеститора је из Италије, Аустрије и Њемачке.

- Добар дио инвестиција имамо из околних земаља, највише из Србије. Ми смо орјентисани са извозом и увозом роба из/у регион. Развили смо за инвеститоре информисање на вријеме, те доступност свих релевантних фактора за покретање посла - навео је Љубоја.

Ипак, каже постоји и један проблем, а то је неадекватна путна комуникација, што је проблематично.

- Има доста аномалија које су настале усљед сложености БиХ, као једне државе, која је нажалост више окренута неким неекономским стварима, него економским, али с друге Република Српска има добру геостратешку позицију, јер смо на граници са Европском унијом - наводи Љубоја.

Градоначелник Прњавора Дарко Томаш, каже да се Прњавор нашао на листи десет локалних заједница у којима је пријављено највише новоотворених фирми, а то је захваљујући томе што настоје да учине бенефите у оним сегментима, који су у њиховим надлежностима, доступним.

- За мало више од три године 18 компанија послује у нашој пословној зони, од тих 18, четири су из иностранства - двије из Њемачке, и по једна из Аустрије и Италије. Сви инвеститори у нашој пословној зони имају једнаке услове - навео је Томаш.