latinica  ћирилица
03/08/2024 |  12:41 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Слаб род и велика потражња подигли цијену боровнице (ВИДЕО)

Изложбом свјежих боровница са фочанских планина и њених прерађевина, у Фочи су почели "Дани боровнице", који ће се наставити идуће седмице у Требињу сличном презентацијом овог природног блага.
Боровнице - Фото: СРНА
БоровницеФото: СРНА

Боровница је ове године слабо родила, истичу фочански берачи, па тражња увелико превазилази понуду, тако да је знатно поскупила.

Берачи ипак сматрају да би таква цијена и требало да јој буде без обзира колико роди, имајући у виду њену вриједност и вишеструко корисно дејство по здравље људи, као и то колико ју је тешко убрати.

Фочанка Веленка Станојевић, која се годинама бави брањем и прерадом ових изузетно укусних и здравих плодова планине, прича да је ове године боровница подбацила, јер је страдала највјероватније када су били прољећни мразеви.

Касније су, каже, дошле велике суше, тако да је на простору од Црне Горе до Сарајева потребно обићи огромна пространства да би се набрале иоле веће количине.

- Потражња је велика, не можемо да уберемо колико се тражи, цијена је 20 КМ по килограму и ја кажем да је то сада њена стварна цијена. Цијена се формира према роду, али мислим да је, без обзира на то колико је родила, ово њена стварна цијена, што се тиче вриједности њеног плода - истиче Станојевићева.

Боровница је, додаје, идеална у свјежем стању, посебно за добру крвну слику и за регулацију шећера у организму, али здравствена својства не губи много ни прерадом у сокове, ликере, слатка и џемове.

У околини Фоче природног блага је у избиљу. Уз боровницу на манифестацији су и чајеви од љековитог биља и планински мед.

Споменка Попадић, директорка Туристичке организације Фоча, истиче да на овај начин промовишу природна блага, међу којима је и боробница, али и туристичке потенцијале фочанских планина на којима расте.

Боровница се, каже, највише бере на Зеленгори у оквиру Националног парка Сутјеска.

Изложба боровница и свега што од ње настаје, сели се на југ Српске у Требиње, гдје ће бити настављени Дани посвећени њој у част