latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:53 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Најмлађи се спремају за Васкрс - уче вјештине шарања јаја воском (ВИДЕО)

Поступак шарања јаја воском, деценијама је саставни дио наше традиције и омиљен је међу свим генерациијама. За ову текнику потребно је полукувано јаје, пчелињи восак, наливперо, свијећа и луковица. Мало креативности, љубави и праксе, док се не стекне сигурност и јасан потез.
Васкршња радионица - Фото: РТРС
Васкршња радионицаФото: РТРС

Данас постоји много техника шарања васкршњих јаја, декупаж, фолија, чипка, међутим, од свих њих, издваја се једна стара, природна техника, за коју кажу да су најљепша јаја офарбана у воску.

Учитељ у пензији Душан Стегић бањалучким основцима показао је ову технику и испричао како га она везује за породицу и дјетињство.

Стегић је рекао како га је мајка научила да фарба јаја и како је то лијепа традиција и колико је значајна за нашу традицију.

Ученици основне школе "Змај Јова Јовановић" кроз васкршњу радионицу шарања јаја научили су много о културном насљеђу са наших простора.

Док су неки од њих прву пут шарали јаја овом техником, други већ традиционално са мајкама и бакама на пламену, воском шарају јаја.

Ученици пет бањалучких основних школа учестовали су у радионици украшавања јаја, а домаћин је био Музеј Републике Српске.

- Обичаји око Васкрса су јако значајни и битни, послије божићних најважнији. Бојење јаја јако дуго траје у нашој традицији. Највећа симболика је у црвеном јајету и у црвеној боји. Она симболизује радост, напредак и добре жеље. Прво јаје је чуваркућа и чува се до идуће године - навела је Данијела Ђукановић, етнолог у Музеју Републике Српске.

Восак, цвијеће, разне траве, луковица, још од давнина су рецепт наших бака за фарбање васкршњих јаја.

Вриједне руке основаца радо чине све да се ова лијепа традиција настави, и преноси на будуће генерације.