latinica  ћирилица
07/05/2024 |  12:24 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Пријављена епидемија морбила у Бањалуци и Бијељини (ВИДЕО)

У Републици Српској пријављена је епидемија морбила у Бијељини и Бањалуци, у којима је заражено 52 људи. Међу обољелима је највише дјеце.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

За разлику од претходних година, а као компликација усљед морбила, све је већи број нјамлађих са упалом плућа. Љекари апелују на родитеље да вакцинишу дјецу и на тај начин подигну колективни имунитет и зауставе даљње ширење заразе.

Морбиле, оспице или крзамак не спадају у тешке болести и углавном се лако савладавају. Ипак, болест може да има и компликације. Најчешће су упале плућа због којих дјеца заврше на болничком лијечењу.

Од почетка епидемије морбила, у Бијељини је заражено 28 пацијената, највише предшколског узраста, а очекује се даље повећање тог броја, с обзиром да се зараза лако шири контактом.

Заражена особа преноси вирус четири дана прије и четири дана након појаве осипа. Како се процјењује, једна особа која је инфективна, а док то и не зна, може да зарази од 12 до 18 особа.

Колективни имунитет, кажу надлежни, могао би бити формиран, када би редовном вакцинацијом било обухваћено око 95 одсто становништва.