latinica  ћирилица
26/04/2024 |  09:11 ⇒ 13:20 | Аутор: Агенције

Кина поручила САД: Не прелазите црвене линије!

САД не треба да се мијешају у унутрашње ствари Кине и прелазе "црвене линије", рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку с америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.
Блинкен у Пекингу (фото: EPA-EFE/XINHUA / Chen Yehua CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT) -
Блинкен у Пекингу (фото: EPA-EFE/XINHUA / Chen Yehua CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT)

- Кинески захтјеви су досљедни, увијек се залажемо за узајамно поштовање суштинских интереса. Сједињене Државе не би требало да се мијешају у унутрашње ствари Кине, не би требало да потискују развој Кине и не би требало да прелазе црвене линије Пекинга у погледу суверенитета, безбједности и интереса Кин - рекао је Ванг Ји.

- Свијет гледа да ли ће Пекинг и Вашингтон радити заједно на рјешавању глобалних проблема или ће ући у сукоб, у којем ће обје стране изгубити - додао је он.

Блинкен се налази у посјети Кини од 24. априла, већ је посјетио Шангај, гдје се састао са секретаром локалног партијског комитета Ченом Ђинингом, представницима привреде и студентима.

Државни секретар је у четвртак допутовао у Пекинг на разговоре са Ванг Јијем. Још није саопштено да ли ће кинески предсједник Си Ђинпинг примити америчког државног секретара.