latinica  ћирилица
06/05/2024 |  11:13 ⇒ 11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђинпинг: Кина ће радити са Француском на јачају координације у очувању мира

Лидер Народне Републике Кине Си Ђинпинг истакао је да је у посјету Француској стигао са три поруке и нагласио да ће Кина радити са Француском и другим земљама на јачању координације ради очувања мира и стабилности у свијету и будућности кинеско - француских односа.
Си Ђинпинг (ФОТО: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES) -
Си Ђинпинг (ФОТО: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES)

- Историја је најбољи учитељ. Данашњи свијет, далеко од тога да је миран, поново се суочава са вишеструким ризицима. Са Француском, намјеравамо да подржавамо дух који управља успостављањем наших дипломатских односа како бисмо стално унаприједили кинеско-француско свеобухватно стратешко партнерство и дали нови допринос јачању сарадње у свијету - навео је Си у ауторском тексту за Фигаро на почетку посјете Француској.

Он је навео да Кина разумије посљедице украјинске кризе на народ Европе, напомињући да Кина није покренула украјинску кризу, нити је страна или учесник у сукобу.

Према његовим ријечима, Кина је увијек имала конструктивну улогу у промовисању мирног рјешења и позивала на поштовање циљева и принципа Повеље Уједињених нација, поштујући суверенитет и територијални интегритет свих земаља и узимајући у обзир легитимне безбједносне бриге различитих страна, и инсистирала на императиву да се не користи нуклеарно оружје или води нуклеарни рат.

- Што дуже криза траје, Европа и свијет више пате. Надамо се да ће се мир и стабилност брзо вратити у Европу и намјеравамо да радимо са Француском и цијелом међународном заједницом на проналажењу правих начина за рјешавање кризе - истакао је предсједник Кине.

Он је навео да забринутост изазива и палестинско-израелски сукоб и да је рјешење стварање независне палестинске државе.

- Као што је историја у више наврата показала, сталне нестабилности се суштински објашњавају недостатком ефективне имплементације резолуција Уједињених нација... и девијацијом блискоисточног мировног процеса. Кина и Француска дијеле широк консензус о палестинско-израелском питању. Морамо ојачати нашу сарадњу како бисмо допринијели повратку мира на Блиски исток - упозорио је предсједник Кине.

Подсјетио је да од оснивања прије више од 70 година, Нова Кина никада није започела рат нити заузела ни један центиметар страног земљишта и једина је земља на свијету која је своју посвећеност мирном развоју унијела у свој Устав и да је једина велика нуклеарна сила која се обавезала да неће прва употребити нуклеарно оружје.

У ауторском тексту Си је истакао да се Кина придржава пет принципа мирољубиве коегзистенције: међусобног поштовања суверенитета и територијалног интегритета, међусобног ненападања, међусобног немијешања у унутрашње ствари, једнакости и узајамне користи и мирне коегзистенције.

Додао је да за Кинезе, Француска има јединствен шарм.

- То је родно мјесто многих великих филозофа, писаца и умјетника који су инспирисали човјечанство. Прије више од 150 година, Французи су учествовали у развоју бродоградње у Фуџијану и оснивању Фуџијанске поморске школе. Француска је била једна од првих земаља која је примила стипендисте кинеске владе прије него што је на свом тлу, прије једног вијека, примила младе кинеске студенте, од којих су неки дали изузетан допринос оснивању и развоју Нове Кине - написао је кинески лидер и додао да је Француска прва велика западна земља која је успоставила дипломатске односе са Новом Кином на нивоу амбасадора.

Текст за француски лист, Си је завршио цитирајући кинеског филозофа Конфучија "Мудри негују хармонију у различитостима и стоје на златној средини не нагињући се ни на једну ни на другу страну" и француског књижевника Ромена Ролана "Не морате више да размишљате својом главом, дозволите себи да будете вођени...", оцјењујући да су Француска и Кина на новој историјској раскрсници и новој полазној тачки.

- На нама је да радимо заједно како би кинеско-француски односи постигли већи успјех у корист наше двије земље и цијелог свијета - закључио је предсједник Кине.

Си ће се данас у оквиру државне посете Француској састати са француским колегом Емануелом Макроном, као и са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Он је јуче допутовао у Париз, а из Пекинга је раније најављено да ће током петодневне турнеје по Европи, осим Француске, посјетити и Србију и Мађарску.

Ово је прва посјета лидера Кине Европи у посљедњих пет година.