latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:37 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

"Српски духовни идентитет" - научни скуп са великим именима наше научне мисли (ВИДЕО)

"Српски духовни идентитет", назив је и тема научног скупа одржаног у Бањалуци, а у органзацији Академије науке и умјетности Републике Српске и Српске академије наука и уметости из Београда.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Скуп је окупио велика имена српске научне мисли, који са научног аспекта настоје цјеловито да сагледају токове развоја и савремене изазове српског духовног идентитета.

- Ова тема је толико актуелна да заиста не знам шта би од тога могло бити акутелније, јер непрекидно, кроз разне ставове странаца, домаћих, ових и оних, стално се провлачи као црвена нит, проблем идентитета и духовности. То су двије категорије које сигурно чине идентитет српског народа. Мислим да је ово скоро иста тема која је била прије 20-ак година, тад је био идентиттет, а сада суверенитет и прептоставка за даљи развој - рекао је Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Очување српског духовног идентитета једини је гарант опстанка, нагласио је предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић.

Члан АНУРС- Станиша Тутњевић рекао је да је српски духовни идентитет најшири, најотворенији, најдинамичнији, па и најдемократичнији.

- Српски духовни идентитет у јужнословенским просторима, а поготово на подручју гдје говоримо једним језиком, је најраспрострањенији, најшири, најотворенији и усусдим се рећи најдемократичнији и у неким акспектима тог идентитета можемо видјети и неку врсту матичног картактера идентитета за све јужнословенске народе, а посебно за оне који говоре истим језиком - навео је Тутњевић.

Један од представника САНУ Срето Танасић рекао је да је ово један од значајнијих скупова на српском културном подручју с обзиром на то да се бави питањима очувања српског духовног идентитета.

Опширније у прилогу: