latinica  ћирилица
19/04/2024 |  10:34 ⇒ 10:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Фон дер Лајен позвала Иран, Израел и њихове савезнике да се уздрже од ескалације

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је Иран, Израел и њихове савезнике да се уздрже од ескалације на Блиском истоку.
Урсула фон дер Лајен (Фото:  EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

- Апсолутно је неопходно да регион остане стабилан и да се све стране уздрже од даљих акција - рекла је Фон дер Лајен током посјете Лапенрату са финским премијером Петеријем Орпом око 25 километара од руске границе, пренио је Ројтерс.

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани позвао је на "апсолутну деескалацију" након извјештаја да је Израел извршио напад на Иран, рекавши да ће колеге из Г7 о томе разговарати на састанку на Каприју.

- Позивамо све да буду опрезни како би избјегли ескалацију - рекао је он за РАИ, пренио је Гардијан.

Г7, који укључује Велику Британију, САД, Француску, Њемачку, Јапан и Канаду, жели "апсолутну деескалацију" на Блиском истоку, истакао је Тајани.

Оман, који је дјеловао као посредник на Блиском истоку, осудио је израелски напад на иранско тло, као и "поновљене израелске војне нападе у региону", навело је Министарство спољних послова те земље.

Неименовани ирански званичник изјавио је раније данас, након извјештаја свјетских медија да је Израел покренуо напад на иранску територију и да су у иранском граду Исфахану одјекнуле експлозије, али да није потврђено да је инцидент изазван из иностранства.

- Нисмо утврдили никакав спољашњи напад, а истрага више нагиње ка томе да се неко инфилтрирао, него да је извршен напад који је дошао ван земље - рекао је он, пренио је Ројтерс. Навео је да Иран нема план да се моментално освети Израелу.

Амерички званичник претходно је рекао за Си-Ен-Ен да је Израел напао ирански град Исфахан у знак одмазде за ирански напад на Израел од 13. априла, а ирански медији објавили су да су оборена три дрона изнад Исфахана.