latinica  ћирилица
01/05/2024 |  15:44 ⇒ 15:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Нетанијаху: Не прихватамо споразум који укључује окончање рата, напашћемо Рафу

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је данас америчком државном секретару Ентонију Блинкену да неће прихватити споразум који укључује окончање рата у Појасу Газе, преносе израелски медији.
Нетанијаху се састао са Блинкеном (Фото: EPA-EFE/HAIM TZACH) -
Нетанијаху се састао са Блинкеном (Фото: EPA-EFE/HAIM TZACH)

Према ријечима високих америчких и израелских званичника, Нетанијаху је на састанку са Блинкемом рекао да, ако Хамас буде инсистирао на окончању рата, договор неће бити прихваћен.

Такође је нагласио да ће до инвазије на град Рафа на југу Појаса Газе доћи и да та операција не зависи ни од чега, преноси Тајмс оф Израел.

Претходно је портпарол Стејт департмента Метју Милер саопштио да је Блинкен у разговору са Нетанијахуом поновио да се САД противе планираном израелском нападу на пренасељени град Рафа на југу Појаса Газе.

Блинкен је раније данас, током састанка са израелским предсједником Исаком Херцогом, поручио да је "сада вријеме за договор са Хамасом о ослобађају талаца и прекиду ватре". Он је навео да би такав договор омогућио улазак преко потребних лијекова, хране и воде у Газу.

Блинкенова посјета Израелу долази мјесец дана након што је амерички предсједник Џозеф Бајден упозорио Нетанијахуа да би политика Вашингтона могла да се промијени уколико Израел не предузме кораке да ублажи цивилну штету, хуманитарну патњу и не осигура безбједност хуманитарних радника.

САД и арапски партнери позвали су Израел да учини више да олакша прилив помоћи усљед растуће хуманитарне кризе у енклави, гдје је већина људи остала без домова и суочава се с несташицом хране и воде, а инфраструктура је уништена.

Ово је седма посјета Блинкена Блиском истоку од почетка рата послије напада Хамаса 7. октобра.

Од тада је више од 34.000 Палестинаца убијено, док је у нападу Хамаса 7. октобра настрадало 1.200 људи.