latinica  ћирилица
23/03/2024 |  21:44 | Аутор: РТС

Због болести у британској краљевској породици будућност монархије на плећима принца Вилијама

У овом тренутку три члана куће Виндзора болују од рака. Због тога је цјелокупан обим дужности краљевске куће пао на краљицу Камилу, принца од Велса, његову тетку принцезу Ану и стрица и стрину – војводу и војвоткињу од Единбурга.
Принц Вилијам (фото: EPA-EFE/DAVID CLIFF) -
Принц Вилијам (фото: EPA-EFE/DAVID CLIFF)

Поред краља Чарлса Трећег и принцезе од Велса, и бившој супрузи војводе од Јорка Сари Фергусон дијагностикован је канцер коже. Дужности чланова британске краљевске породице морале су, сходно томе, да буду распоређене другачије.

Краљица Камила је недавно морала да узме недељу дана одмора прије којег је обављала двоструку количину дужности од уобичајене.

Иако се краљ Чарлс Трећи труди да остане у оку јавности како кроз унапред снимљене поруке, које се емитују на скуповима, тако и кроз недјељну аудијенцију са премијером, и он је подвргнут хемотерапији и не напушта имање свога дједе Џорџа Шестог у Сандрингему.

Зато је главни терет обавеза на плећима принца од Велса, који истовремено треба да пружи подршку супрузи, која се лијечи од рака, и дјеци, која кроз то пролазе са мајком.

И принц Вилијам је узео одмор током ускршњих распуста како би био са породицом, јер се претпоставља да ће то бити период када ће дјеца бити до краја упозната са дијагнозом принцезе Кетрин.

Но, период послије тога биће својеврсно ватрено крштење за престолонасљедника, који ће у све већој мјери бити британски суверен.

Неуморна је највриједнија чланица краљевске породице принцеза Ана, која у 75. години обавља рекордан број дневних дужности, који досеже двоцифрене бројеве.

У посљедњих пар мјесеци, по вредноћи се истиче и војвоткиња од Единбурга Софи.

Међутим, аналитичари се питају колико дуго је овако десеткована кућа Виндзора у стању да опстане. Проћи ће још барем пет година док дјеца принца Вилијама не буду у стању да се придруже обављању бројних дужности.

Зато се спекулише о укључењу принцеза од Јорка у ужи круг краљевске породице, као и о могућем повратку принца Харија.

Краљица Елизабета Друга, више од годину дана послије смрти, остаје најпопуларнији члан краљевске породице. Њена максима је била да народ "мора да те види да би ти вјеровао".

Пошто се краљ и принцеза од Велса лијече далеко од очију јавности, у кућу Виндзора уселила се нестабилност, каква се није осјетила од кратке и контроверзне владавине Едварда Осмог.

Наредни мјесеци биће ватрено крштење за сина принцезе Дајане, коју су Енглези толико вољели.

Од његове способности да стабилизује кормило породице, у многоме зависи будућност монархије у Британији.