latinica  ћирилица
27/04/2024 |  13:42 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Медведев: Одговор може бити само асиметричан, али не мање болан

Русија може да одговори на конфискацију имовине реторзијама које су предвиђене законодавством земље, али национални закон треба да утврди могућност укидања имовинских и неимовинских права страних држављана, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (фото: архива/EPA-EFE/KHAM / POOL) -
Дмитриј Медведев (фото: архива/EPA-EFE/KHAM / POOL)

- Ми можемо да одговоримо мјерама одмазде, које можемо наћи, у извјесном смислу, у нашем законодавству. То су такозване реторзије - навео је Медведев на апликацији "Телеграм".

Медведев је појаснио да Русија очигледно неће моћи да да "потпуно симетричан одговор" на амерички закон о конфискацији руске имовине, јер нема значајније количине америчке државне имовине на тлу Русије.

- Због тога, одговор може бити само асиметричан. И неће нужно бити мање болан - нагласио је Медведев.

Према његовим ријечима, САД су створиле механизам за незаконито присвајање руских средстава, што је у супротности са међународним и руским националним правом.

- То значи да наши закони не само да треба да ограниче права страних лица, већ и да предвиде њихово укидање како би се омогућила реституција у корист Русије, руских правних и физичких лица на имовини страних субјеката из непријатељских земаља. То ће захтијевати одређена прилагођавања руског законодавства - рекао је Медведев.