latinica  ћирилица
22/03/2024 |  17:21 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Закључак Самита енергетике у Требињу: Што брже успостављање тржишта електричне енергије у БиХ (ВИДЕО)

Што брже успостављање тржишта електричне енергије у БиХ, покретање инвестиционих пројеката на подручју средње и доње Дрине, инвестирање у преносну мрежу – неки су од закључака Самита енергетике у Требињу који је данас завршен. Овај скуп је најважнији пословно - научни догађај у области енергетике на Балкану, што потврђује и број од више од 900 учесника из неколико земаља.
Самит енергетике Требиње - Фото: РТРС
Самит енергетике ТребињеФото: РТРС

Тржиште електричне енергије још је неријешени проблем за БиХ.

То је питање од највећег значаја за регион, јер доноси ниже цијене електричне енергије, закључак је о којем су сви сагласни.

- У том смислу закључено је да је неопходно организовати тржиште које само у БиХ не постоји, а кад се организује тржиште, онда је могућа сарадања више енергетских компанија и берзи у циљу бољег управљања овим ресурсом - рекао је Лука Петровић, в.д. генералног директора Електропривреде Републике Српске.

Енергетска транзиција, прелазак на "зелену" енергију, крај ере фосилних горива и убрзано инвестирање у обновљиве изворе енергије биле су неке од најважнијих теме петог Самита енергетике. Ове године скуп је оборио рекорде по броју учесника.

- Имамли смо први пут подршку и учешће свих електропривреда региона. Ту су били представници електропривреда из Словеније, Хрвастке, Македоније, Србије и Црне Горе - навео је Александар Бранковић, директор Самита енергетике.

Одржавање једног оваквог скупа од великог је значаја за Град Тртебиње, а захваљујући томе на путу је да се реализује и пројекат изградње конгресног центра.

- Оно што је најважније јесте да је сваке године скуп све бољи и све посјећенији - нагласио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Закључци који су резултат стручних расправа на седам панела, на којима су учествовали водећи стручњаци и пословни људи из области енергетике, биће упућени и доносиоцима одлука, и менаџерима компанија, а ради бржег прилагођавања законских прописа и у крајњој линији бржег енергетског увезивања земаља западног Балкана у Европску унију.