latinica  ћирилица
27/04/2024 |  18:34 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Представљен пројекат заштите географског поријекла гламочког кромпира (ВИДЕО)

Карактеристике гламочког кромпира чуле су се у Етно домаћинству "Ненадић", у којем се израђује гламочки опанак, који је недавно уписан у регистар географских ознака и имена поријекла.
Кромпир - Фото: РТРС
КромпирФото: РТРС

Гламочки кромпир надалеко је познат, а плодна земља даје квалитетан производ. Вријеме је сјетве, а док кромпир не буде за исхрану, произвођачи су се окупили да разговарају о заштити географског поријекла.

- Путем брендирања, створићемо једну слику, направићемо разлику да се на тржишту тачно зна, препозна. Ми смо се удружили, направили пројекат око гламочког кромпира да га заштитимо - рекао је произвођач гламочког кромпира Илија Радоја.

Представљене су процедуре за добијање ознаке географског поријекла "Гламочки кромпир", критеријуми квалитета и визуелни идентитет производа.

- Посебно својство тог производа који се жели заштитити у смислу да се успостави трајна узрочно-посљедична веза између самог подручја и коначног производа - каже стручни савјетник за међународни жиг у Институту за интелектуално власништво БиХ Мирослав Марић.

Након поступка, покренутог прије пола године, објављује се ознака поријекла у регистар заштићених ознака географског поријекла БиХ.

- Немамо неких значајних подстицајних средстава како би помогли произвођаче. Имамо стручну службу за пољопривреду, имају стручна лица из области пољопривреде која помажу произвођачима - додао је начелник општине Гламоч Небојша Радивојша.

Завршетком жалбене процедуре, процес заштите географског поријекла требало би да буде окончан, а ознаку поријекла гламочки кромпир добије 30. јуна.