latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:04 | Аутор: Агенције

Представљена антологија пјесама о Бранку Радичевићу

Антологија пјесама о Бранку Радичевићу "Ао, данче, ала си ми бео" представљена је у Карловачкој гимназији, у склопу Прољећних Бранкових дана 2024, поводом 200. годишњице рођења великог пјесника, наводе из културне институције Бранково коло.
Сремски Карловци- Споменик Бранку Радичевићу -
Сремски Карловци- Споменик Бранку Радичевићу

Антологију је приредио Ненад Грујичић, пјесник и предсједник Бранковог кола, а у њу је уврштено 149 пјесника који су писали о Радичевићу од средине 19. вијека до данас.

- У знаку оваквог дивног чуда, наступили су савремени пjесници заступљени у цвјетнику. Са великом инспирацијом говорили су своје пјесме и понеко кратко слово посвећено најчувенијем ђаку Карловачке гимназије Алексију Бранку Радичевићу. Нису престајали аплаузи младе карловачке и редовне публике којој је био намијењен овај несвакидашњи програм - наводе из Бранковог кола.

Своје пјесме, заступљене у антологији, читали су савремени пјесници Милан Живановић, Драгица Стојановић, Дамир Малешев, Перица Марков, Јелена Алексић, Никола Раусављевић и Милан Ракуљ.

Затим су Катарина Шкрбић, Данило Јовановић, Анђела Мартиновић и Ана Гојковић говорили пјесме о Радичевићу из пера Петра Петровића Његоша, Алексе Шантића, Десанке Максимовић, Скендера Куленовића, Бранка Ћопића, Раше Перића, Борислава Михајловића Михиза и Ненада Грујичића.

- Значај оваквог пројекта је што слави Бранка Радичевића као пјесника који и данас живи у примјерима савремених композитора, на примјерима свеприсутног пјесника по називима улица, установа културе, по броју награда са његовим именом - истакао је Растко Лончар, уредник антологије.

- Милан Громовић антологију је повезао са Грујичићевом раном књигом о Бранку и указао на жанровску загонетност овакве књига која се креће између антологије, хрестоматије, алманаха или зборника, а онда проналази срећан назив - цвјетник. Истакао је да је Грујичић институционално важан као утицајан пјесник и културни посленик, што подржава младе и објављује им вриједне књиге у Бранковом колу - саопштили су организатори.