latinica  ћирилица
22/03/2024 |  10:24 ⇒ 10:30 | Аутор: Глас Српске

Свјетска недјеља извођачких умјетости: Маштом до звијезда

Умјетност је сваког дана уз нас, наша је водиља без које живот не бибио испуњен, али ипак постоје одређени датуми када се слави умјетност и када више наглашавамо њен значај, посебно кад је ријеч о оној намијењеној дјеци.
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

Уз прослављање Свјетског дана позоришта за дјецу и младе, који је обиљежен у сриједу у позориштима широм свијета, почела је Свјетска недјеља извођачких умјетности која обухвата Дан луткарства који је обиљежен јуче, Дан пантомиме који се прославља данас и Дан позоришта који ће бити обиљежен 27. марта. Ови дани показују нам да машта покреће креативност и води до звијезда.

Сваке године Међународна асоцијација позоришта за дјецу и младе шаље поруку поводом дана театра посвећеног најмлађој публици, али поручује и родитељима, наставницима и свима који подучавају дјецу и брину о њима да треба да иду у позориште.

Главна порука је да треба да поведу дијете у театар.

Из Дјечијег позоришта Републике Српске истакли су да је Међународни дан луткарства најважнији датум којим се на свјетској мапи исписује значај умјетности театра за најмлађе.

- Досљедан у промовисању врхунске умјетности и културе неопходне за развој дјеце, национални театар је једнако смјеран и одговоран партнер породици - дјеци и родитељима, али и просвјетним радницима, који одлазак у позориште досљедно промовишу кроз образовни програм и наставу - навели су из ДПРС.

Међународни дан луткарства и Свјетски дан поезије честитали су јуче свим луткарима и дјеци свијета стиховима Душка Радовића "Кад седам веселих дечака". Извођењем представе "Ноћ у Мерлиновом замку" у Лакташима заокружили су дан, славећи умјетност.

Свјетски дан позоришта за дјецу и младе честитало је и Градско позориште "Јазавац", а прослављен је извођењем представе "Јежева кућица", рађене по тексту Бранка Ћопића.