latinica  ћирилица
26/09/2018 |  20:16 ⇒ 27/09/2018 | 08:17 | Аутор: СРНА

Бира се нови предсједник из реда српског народа

Чланови Централне изборне комисије БиХ требало би да сутра, у складу са принципом ротације, тајним гласањем изаберу новог предсједника ЦИК-а, и то из реда српског народа.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је Срни да 1. октобра предсједавање ЦИК-ом, у складу са Изборним законом БиХ, треба да преузме представник из реда српског народа.

"Управо из тог разлога у овој седмици планирана је сједница, да би чланови ЦИК-а изабрали новог предсједника. У ЦИК-у БиХ имамо два члана из реда српског народа /Новак Божичковић и Бранко Петрић/", навела је Хаџиабдићева.

Она је додала да ће сједница бити одржана сутра и да је отворена за медије.

Према њеним ријечима, о припреми за сједницу јутрос је разговарано на сједници колегијума ЦИК-а.

"Колегијуму, нажалост, нису присуствовале неке колеге, међу којима и Суад Арнаутовић који је током дана упутио писани захтјев да буде извршена измјена Пословника /о раду ЦИК-а/ са приједлогом да ми буде продужен мандат", појаснила је Хаџиабдићева.

Она је додала да је тим поводом поподне одржана хитна сједница. "Сви чланови ЦИК-а, осим колеге Арнаутовића, одбили су приједлог измјене Пословника јер смо сматрали да то уопште није у складу са законом", рекла је Хаџиабдићева.