latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:57 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Нова запослења у бх. институцијама- радна мјеста у СМ БиХ!

Још запошљавања у бх. институцијама! Ради рјешавања 300 нагомиланих жалби, Савјет министара, по хитном поступку, донио је Одлуку о формирању Жалбеног вијећа, а то подразумијева и три нова радна мјеста.

На крају мандата, Савјет министара даје сагласност за три нова радна мјеста за дипломиране правнике које очекује гомила од близу 300 жалби. Зашто је Министарствo правде БиХ годину дана трагало за овим једноставним и уочи избора корисним моделом?

Министар Грубеша о томе не говори, али наводи да је проблен настао због, како каже, усвајања популистичког закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Министар оправдава одбијање чланова жалбеног вијећа да жалбе рјешавају за 475 КМ накнаде уз основну плату, јер навикнути су на 50 КМ по ријешеном предмету.

"И они су с правом тражили своју накнаду пред судом. Међутим Суд БиХ је њима укинуо и она примања од 475 КМ, која су им, како сам и рекао раније, по том популистичком закону и припадала", појашњава Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Док је многим грађанима у БиХ плата од око 500 КМ, једини извор преживљавања, члановима Жалбеног вијећа та мизерна накнада на плату била је мотив за уцјењивање. Но, одједном је у јеку предизборне кампање и ово питање постало хитно.

"Владајућим политичким странкама је итекако битно да у што више државних институција именују своје људе, уз помоћ којих ће, ако и не буду дио структуре будуће власти у БиХ, имати важан утицај на одређене процесе у постизборном периоду", рекао је Ивица Ћавар, пројект менаџер ЦЦИ.

Без сазнања да овакав став долази од цивилних, а не политичких структура у БиХ, министар Грубеша каже да сваком даје за право да говори оно што сматра корисним за свој политички дискурс.

"Ми имамо проблем, а то је 300 нерјешених предмета и нама је стало да се проблем ријеши системски, а не паушално", закључује Јосип Грубеша, министар правде БиХ.

Системско рјешење, које чекамо од новембра прошле године подразумијева три новозапослена правника са најмање пет година искуства у управним поступцима грађане ће коштати додатних 147.000 КМ, а ко други ако не порески обвезници платиће и због ћутања администрације.