latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:38 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Власти у БиХ немају контролу над утрошком новца за смјештај миграната!

Власти у БиХ немају потпуну информацију о утрошку средстава за смјештај илегалних миграната, нити контролу како се новац пласира преко међународних институција. То је и јавно признао званичник Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Мигранти постају наша сурова реалност. Срешћемо их како без контроле лутају по градовима, уз наше путеве, усељавају се у напуштене објекте. Циљ им је, како тврди бх. министар Драган Мектић, само да прођу кроз БиХ, али први пут код њих пронађено је оружје и експлозивне материје.

"Нама су у земљу дошли поражени борци ИД, Ал Каиде и Нусра фронта. Ако погладемо структуру, или нема уопште, или има мало жена и дјеце. Углавном на путу срећемо младе људе који се војнички крећу и понашају. У БиХ није тешко доћи до оружја", истиче Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Од почетка године регистровано је више од 15.000 незаконитих миграната, бх. власти увјеравају да их је остало највише 2.000, а истовремено спријечен је илегални улазак близу 11.000 особа. Притисак на границу не јањава.

"Не бих се везао за информацију као што дају неки политичари, да је број миграната у опадању, већ бих рекао да је њихов прилив у нашу земљу у истом континуитету", рекао је Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ.

И међународне организације сагласне су да незвани гости и даље долазе у великом броју. Без сумње, многи ће и зиму дочекати у БиХ.

"Температура у Сарајеву опада рапидно, истовремено хиљаде људи у Бихаћу и Великој Кладуши немирно спавају што значи да немају адекватан смјештај и не могу се заштити, а на дневној бази их све више долази", наводи Стефани Волденберг, шефица Одјељења за међународну заштиту УНХЦР-а у БиХ.

УНХЦР и ОЕБС не занима зашто хиљаде, углавном младих са Блиског истока, Азијског потконтинента и сјевера Африке долазе у БиХ, ни да ли су безбједносно опасни. Ултимативно траже хумани приступ и испостављају захтјеве на граници шаљивог.

"Потребни су преводиоци, културни медијатори, службеници женског пола", каже Брус Бартон, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Велики новац троши се за санирање мигранстке кризе у БиХ. Из више међународних фондова стигло је или ће стићи више од осам милиона евра. Шокантно звучи признање да бх. власти немају контролу над тим новцем.

"Институције БиХ немају још пуну информацију о начину утрошка тих средстава. Знам да се она пласирају кроз УНХЦР, али на који начин?Надам се да ћемо и те ствари у наредном периоду ставити под контролу", истиче Меџид Липјанкић, Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Све чешћи сукоби међу мигрантима, страх локалног становништва, посебно у УСК, те проналазак оружја код двојице миграната у Сарајеву, довољни су разлози за бригу, чак и за ОЕБС, док је за бх. власти главни проблем прикључак за воду у избјегличком кампу у Великој Кладуши.