latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:24 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Бањалука подржала самозапошљавање 46 грађана

Град Бањалука додијелио је подстицаје за 46 предузетника који су покренули свој бизнис. Зависно од степена квалификације, добили су од 3.000 до 7.000 КМ. У Градској управи кажу да на овај начин желе да подстакну младе на предузетништво.

Архитекта Уна Дакић, која је добила субвенцију за самозапошљавање у износу од 7.000 КМ, бави се дизајном ентеријера.

Дакићева је рекла да ће добијена средства искористити за покретање производње дизајнерског намјештаја.

"Добијена средстава су ми посебно значајна у овом почетном периоду, јер се у потпуности могу посветити свом послу", истакла је Дакићева.

На конкурс за средства за самозапошљавање ове године пријавило се око 50 предузетника. Њих 46 испунило је услове и зависно од стручне спреме добило од 3.000 до 7.000 КМ подстицаја.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је циљ Града да подстакне запошљавање путем самоиницијативе младих људи, који крећу у различите врсте послова и зато им треба почетни капитал.

Додјела подстицаја допринијела је да у Бањалуци већ неколико година постоји позитиван тренд пријављених предузетника, кажу у Градској управи. Сматрају да би ову праксу и убудуће требало наставити.

Начелник Одјељења за привреду Града Бањалука, Раденко Комљеновић, рекао је да су средства за самозапошљавање значајна за све оне који покрећу први бизнис, те да су подстицаји Града већ дали резултате. 

Нагласио је  да је неколико година заредом позитиван тренд пријављених предузетника у односу на одјављене, што, како је додао, није случај у регији.

Град ће осим новца за самозапошљавање, додијелити и подстицаје за привреднике за набавку основних средстава и опреме и за средње стручне школе. За ове намјене издвојено је више од милион марака из градског буџета.