latinica  ћирилица
22/09/2018 |  09:22 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Рохани: Америка ће доживјети судбину Садама Хусеина

Амерички предсједник Доналд Трамп неће бити успјешан у спору са Ираном, исто као и Ирак током режима бившег предсједника Садама Хусеина, изјавио је данас ирански предсједник Хасан Рохани.

"Трампу ће се десити исто као Ираку. Америка ће доживјети исту судбину као Садам Хусеин. Иран неће одустати од својих одбрамбених наоружања, укључујући пројектиле због којих је Америка бијесна", рекао је Рохани у говору емитованом на државној телевизији.

Рохани се обратио на почетку годишње параде у Техерану и луци Бандар Абас, којом се обиљежава почетак рата те земље са Ираком који је трајао од 1980. године до 1988. године.

Тензије између Ирана и Вашинтона су повишене након што је Трамп у мају повукао САД из споразума постигнутог 2015. године између Техерана и свјетских сила, након чега је прошлог мјесеца увео санкције Исламској Републици.

Иран је у протеклих неколико седмица сугерисао да би као одговор на санкције Америке могао да предузме војну акцију у Персијском заливу како би спријечио извоз нафте из других држава.