latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:14 ⇒ 20/09/2018 | 07:27 | Аутор: СРНА

Сачувати МУП Српске - једини гарант безбједности у Републици

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је једини преостали гарант безбједности Српске, а која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима, поручено је са састанка ресорног министра Драгана Лукача, представника Координације удружења елитних јединица Војске Републике Српске и Српског покрета невладиних асоцијација "Спона" у Бањалуци.

Лукач је захвалио својим ратним саборцима који су данас Српској, МУП-у и њему лично дали подршку, напоменувши да они "знају колико људи је дало животе и дијелове тијела у борби за Републику".

- МУП Српске је једини гарант безбједности јер смо остали без ВРС која је била тај гарант. Нажалост, неки људи који су својевремено допустили да ВРС нестане, данас се појављују у изборном процесу и покушавају да од народа добију глас да би сутра дошли на неку функцију и вјероватно опет направили неку велику штету - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци након састанка.

Према његовим ријечима, одређени појединци данас себи, нажалост, узимају за право да мисле да правећи одређене инциденте могу урушавати институције и тако довести до слабљења Српске, па и њеног нестанка.

- Има још оних који интензивно раде на томе и покушавају да Српску доведу до тога. Ипак, захваљујући овим људима који и даље стоје на бранику отаџбине сигуран сам да до тога неће доћи и да ће људи на предстојећим изборима схватити да своје гласове морају дати људима који су спремни да за Српску дају све оно што су дали наши саборци, најбољи међу нама. Једино тако можемо и даље одржати Српску, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима - истакао је Лукач.

Он је нагласио да неко ко је издао земљу, народ и дезертирао не може данас тражити глас од народа да води Републику, јер сви знају – ко једном изда, увијек ће бити издајник.

- Такви људи не могу добити подршку овог народа, а поготово ових бораца - поручио је Лукач.

Душко Вукотић је, у име Српског покрета невладиних асоцијација "Спона", рекао да су МУП и некадашња ВРС најзаслужнији за стварање Српске и њених институција, те да су због напада на Лукача и ширења лажи о његовој ратној прошлости имали моралну обавезу да га подрже.

- И да кажемо да је напад на њега напад на све нас. То је јако некоректно без обзира од кога долази. Он је за нас јунак и саборац и он је заједно с нама створио Српску и радио на томе да данас имамо институције - подсјетио је Вукотић.

Он је рекао да је на данашњем састанку са Лукачем разговарано и о томе шта треба да се учини да би предстојећи избори прошли у нормалној и демократској атмосфери, као и о томе шта треба урадити да не дође до било каквих подјела и међусрпског сукоба.

- То никоме није интерес. Лукач нам је рекао да МУП има снаге и да је процијењено да је довољно у Српској памети да до тога сигурно не дође - пренио је Вукотић.

Он је поручио да они који су стварали Српску не могу допустити сценарио "5. октобра" у Републици Српској, упозоривши да се свакодневно са Трга Крајине, са мјеста на коме се окупљају представници групе "Правда за Давида", шаљу поруке о том дану и дешавањима 2000. године у Србији.

- Сматрамо да су Срби довољно паметни и да знају да им тај 5. октобар није ништа добро донио. Ако ове институције и ова власт немају подршку, нека се мијењају на изборима. Ми ћемо и са другом влашћу имати исти такав третман јер важне су институције и стабилна и мирна Српска. Ако би се подлегло притисцима и нестао МУП, као једина оружане сила Српске, онда би се урушиле све институције - упозорио је Вукотић.

Он је додао да су из МУП-а добили увјеравања да Полиција добро прати ситуацију и да ће 5. октобар ове године и наредни дани бити потпуно мирни.

- Поновићу, срамотне су поруке са Трга Крајине да је Лукач ратни злочинац, да је клао и убијао у рату. Данас то кажу за Лукача, а сутра ће за сваког од нас. Ми поуздано знамо да је учешће Лукача у рату потпуно чисто. И срамотно је да учесник одбрамбено-отаџбинског рата /Давор Драгичевић/ за свог саборца неаргументовано каже да је злочинац и да је клао у рату - рекао је Вукотић.

Представник елитне јединице ВРС "Вукови са Дрине" Славиша Пепић рекао је да дају подршку легалним институцијама Српске и њиховим представницима.

Координацију удружења елитних јединица Војске Републике Српске чине "Бели вукови" са Пала, Гарда Шековићи, "Вукови са Дрине" Зворник, "Пантери" Бијељина, Јединица "Манда" из Угљевика, Специјална јединица "Пеша" Брчко и "Вукови са Вучијака" Прњавор.

Прес конференцију министра Драгана Лукача и представника Координације удружења елитних јединица Војске Републике Српске и Српског покрета невладиних асоцијација "Спона" можете погледати и на нашем  Јутјуб каналу: