latinica  ћирилица
18/09/2018 |  10:44 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Аутопутеви и бањалучки аеродром за бољи привредни развој

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је аутопут Бањалука-Добој, који ће бити свечано отворен почетком октобра, веома значајан инфраструктурни пројекат и да ће много значити за Прњавор и све општине кроз које пролази.

Цвијановићева је за Радио Прњавор рекла да ће ова саобраћајница значити много у привредном смислу јер се данас без модерних путева не може очекивати развој привреде, нити улагања, долазак инвеститора и туриста.

Она је нагласила да је план Владе Републике Српске да овај аутопут иде даље према Бијељини, до Србије, те да вјерује да ће током наредних пет-шест година тај пројекат бити комплетиран као што је обећао предсједник Српске Милорад Додик.

"Имамо пуну подршку из Србије и у разговорима са предсједником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић усагласили смо се да је то изузетно важно. Они су, такође, најавили подршку која би долазила из Србије у финансијском смислу", напоменула је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да ће оживјети и бањалучки аеродром, на којем ће, осим већ постојеће линије Бањалука-Београд, за неколико седмица почети и додатни летови према три европске дестинације - Стокхолму, Мемингену и Бриселу, а да су у плану додатне двије сљедеће године.

"То треба посматрати на интегрисан начин. Дакле, имамо аеродром који је близу једног аутопута, онда имате други аутопут. Биће једноставно отпутовати и доћи и свакако да ће то бити подстицајно и биће развојна шанса, ја сам у то сигурна. Дакле, биће то и могућност за бржу комуникацију наших грађана, осим користи које се огледају кроз привреду. То ће утицати и на повећан долазак туриста", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о улагањима Владе, Цвијановићева је напоменула да ове године Влада улаже 125.000.000 КМ широм Републике Српске да би се побољшали услови за живот свих грађана, те изразила увјерење да ће то бити могуће и у наредној години, с обзиром на то да је финансијска ситуација добра.

Она је као примјер навела изградњу кружних токова у многим градовима Српске који омогућавају лакши проток саобраћаја. "То смо препознали и наше предузеће Путеви Српске, заједно са Владом и општинама улаже у том смислу", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да су приоритет Владе, Путева и општина које то означе као проблем, бројни сеоски путеви, који се интензивно раде и за шта се издвајају знатна средства у свим општинама.

Она је рекла да се, осим у путну инфраструктуру, много улаже у санацију школа, изградњу студентских домова и вртића.

На питање да прокоментарише проблем предузећа Ратар, које годинама не може да укњижи имовину, што онемогућава пројекат изградње индустријске зоне у Прњавору, Цвијановићева је казала да се на томе ради, да је више пута о томе разговарала са начелником општине Прњавор Дарком Томашем и институцијама које су задужене за те послове.

Потврдила је да постоји много проблема када је ријеч о земљишту, књижењу и одређеним власничким односима, напоменувши да Влада Српске настоји да то ријеши.

Цвијановићева је истакла да се ти проблеми морају рјешавати, те да подржава да се у свим општинама праве одређене пословне или индустријске зоне и да се за то користе адекватни простори или површине.

"То се показало и добрим и подстицајним, већ имамо добрих примјера у неколико наших општина", рекла је Цвијановићева.

Потврдила је да је Влада Српске до сада у пројекте у Прњавору инвестирала 80.000.000 КМ, додавши да се тренутно улаже 1.500.000 КМ, те да ће, уколико буде неких нових пројеката, и они бити одобрени.

Према њеним ријечима, у реализацији пројеката општина суштина је у томе да постоји проактивна локална заједница која има пројекте и зна да их делегира.

"Већина општина има такав активизам, али постоји мањи број општина које не показују спремност, нису приступачне и активне да нуде Влади одређене пројекте. Вјерујем да ће се то промијенити", напоменула је Цвијановићева.

Поновила је да је битно да је у Српској сада добра финансијска ситуација и да више није проблем да се изађе у сусрет општинама и реализују неки њихови пројекти.

Говорећи о новцу који Влада улаже широм Српске, Цвијановићева је навела да је ријеч о средствима мјешовитог типа, да се дио издваја по основу јавних улагања, дио из клириншког дуга Русије, а дио је помоћ Србије, која је посљедњих неколико година издвојила око 21 милион евра, на чему је, како је истакла, веома захвална.

Она је подсјетила да је Развојни програм Републике Српске базиран на основу средстава из приватизације нафтне индустрије и Телекома.

"Многи често проблематизују ту причу гдје су отишле паре од приватизације, па ћу рећи да је 51 одсто тога трајно власништво Републике сконцентрисано у оквиру Инвестиционо-развојне банке, која пласира своје кредите. Осталих 49 одсто тог новца отишло је управо на те пројекте кроз развојни програм, када смо ушли у сваку општину и реализовали велике пројекте, али и мање, који су важни за локалне заједнице", прецизирала је Цвијановићева.

Она је истакла да Српска сада поново, након неколико година, има велики програм развоја, који подразумијева инвестиције од 125.000.000 КМ које се тренутно реализују широм Српске.