latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:21 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Интензивни радови на Коридору 5Ц код Добоја, на градилишту свакодневно више од 250 радника (ВИДЕО)

У пуном замаху су радови на коридору 5Ц који пролази кроз Републику Српску. На дионици код Добоја мост је већ завршен, а с доласком прољећа интензивирани су радови на ископавању тунела. Активирана је цијела траса аутопута дуга око шест километара.
Коридор 5 Ц - Фото: РТРС
Коридор 5 ЦФото: РТРС

Изградња тунела на Путниковом Брду свакодневно напредује. Иако лоша геологија не иде на руку грађевинарима, то ипак не успорава радове.

- И поред неповољних услова на терену, извођач прилично добро напредује зато што је припремио добру методологију јер има специфичне машине. Ради се о анкеровању самог ископа. Ради се примарна облога која се такође веже, а претходно се поставља арматура - рекао је пројект менаџер за изградњу Коридора 5Ц Давор Вучковић.

Чим је саграђен, мост је стављен у функцију, али за потребе градилишта. Тешки камиони извозе ископану земљу и камен на депоније.

- Дневно се ископа око 4.000 кубика земље, с тим да смо прије нове године спојили двије обале Босне и то нам је убрзало динамику и комуникацију што се тиче радова на ископу - каже Марко Салапура, шеф градилишта у предузећу Интеграл инжењеринг.

Недељко Ћорић, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске истиче да је задовољан динамиком радова на свим објектима осим на појаву клизишта које се појавило на тунелу Путниково брдо.

- Очекујем да ћемо ту превазићи све проблеме са извођачем и надзорним органом и да ћемо овај пројекат успјешно завршити - додао је Ћорић.

Све што се уради мора проћи контролу. На контроли квалитета свакодневно ради 18 инжењера, што на терену, што у лабораторији.

- Сви резултати који су досад урађени су бољи од оних који су захтијевани, што значи да су материјали и радови који се изводе веома квалитетни - изјавио је Младен Гламочанин, замјеник главног надзорног инжењера.

Осим код Добоја, коридор се гради и од Вукосавља до Брчког, од Брчког до Бијељине, од Бањалуке до Приједора и од Бијељине до Раче. У наредних неколико година Српска ће добити око 120 километара нових аутопутева.