latinica  ћирилица
22/08/2018 |  20:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Референдум у Македонији избор између ЕУ и изолације

Европски комесар за добросусједску политику и проширење Јоханес Хан каже да жали због недостатка националног јединства у Македонији у вези с референдумом о споразуму са Грчком и позива грађане да искористе своје право како би обликовали своју и будућност своје земље.

Хан  је у интервјуу агенцији МИА рекао да је референдум могућност за грађане да изаберу између европске будућности и изолације.

"То је избор између европске будућности која ће донети конкретну корист за грађане попут владавине права, повећаног привлачења страних инвеститора, самим тим и боља радна мјеста, већи животни стандард, и пута који води у изолацију, стагнацију и пропуштање јединствене прилике за унапређење и напредак у кључним областима", рекао је Хан.

Како је навео, референдум је и избор између старог националистичког концепта и прихватања будућности са реформама и са коначним исходом - чланством у ЕУ и НАТО.

"На грађанима је да одлуче о својој перспективи са свим конкретним користима за грађане и томе да ли ће се њихов животни стандард повећавати или не", закључио је Хан.

Кад је ријеч о споразуму између Грчке и Македоније о имену, Хан је подсјетио да су тај документ прихватиле ЕУ и читава међународна заједница као "историјски пробој" који отвара пут рјешавању спора који је трајао скоро три деценије и који је представљао главну препреку за чланство у ЕУ и НАТО бившој југословенској Републици Македонији.

"Ријешеност влада обје државе да ријеше овај спор заслужује поштовање. Омогућен је јер су се лидери фокусирали на будућност умјесто на прошлост, што је у интересу грађана и будућих генерација", рекао је Хан.

Он је додао да би грађани требало да буду свјесни посљедица њихове одлуке на референдуму, будући да ће исход обликовати будућност земље.

"Грађани би требало да пажљиво анализирају који су мотиви разних кампања, те које су које су посљедице гласања, како би могли да донесу праву одлуку", закључио је Хан.