latinica  ћирилица
22/08/2018 |  18:53 ⇒ 23/08/2018 | 07:43 | Аутор: РТРС

Говор и писање о злочинима тзв. Армије БиХ са собом повлачи и јавни позив на линч!

Да говор и писање о злочинима тзв. Армије БиХ са собом повлачи и јавни позив на линч - искусила је новинарка портала "Дневник.ба", Глориа Лујановић.

Након текстова о камповима муџахедина и злочинима у Средњој Босни, Лујановићевој је преко друштвених мрежа упућена салва пријетњи. Међутим, и након што су пријетње пријављене реаговање надлежних је изостало.

Уобичајену флоскулу о потреби суочавања са чињеницама политичко Сарајево и те како немилице користи. Међутим, када се покрене питања злочина које је чинила тзв. Армија БиХ одговор је говор мржње, позив на линч и огавне пријетње. Због писања о терористичким камповима, муџахединима и њиховим злочинима новинарка Глориа Лујановић нашла се на мети оних који не опраштају никоме ко се иоле дрзне да каже да је било и других жртава осим бошњачких. Али, пријетње упућене Лујановићевој наишле су на зид ћутања надлежних. 

"Приликом пријетњи бошњачким новинарима, интелектуалцима, медијима, СИПА промптно упада, њушка, тражи и прибавља доказе. Приликом пријетњи небошњачким новинарима, интелектуалцима, медијима СИПА не чини ништа. Намеће се сљедеће питање: Води ли Перица Станић СИПА према расним законима или је она у служби сваког грађанина БиХ?", упитао је делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ Марио Каеаматић.

И док Караматић одговор очекује у што краћем року или у супротном оставку свих Хрвата у СИПИ, али и директора Станића, Удружење новинара БиХ ћути. Индикативно - осуђује напад на екипу БХРТ-а у Коњицу, али пријетње Лујановићевој не помиње. Изузев Савјета за штампу које је ове пријетње осудило, из Сарајева тишина.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

"Најважније је реаговати на сваку пријетњу. Ја не знам зашто се Глориа Лујановић нашла у овој ситуацији, она је само истраживала истину. Кључно је у БиХ да желимо истражити истину и да једнако реагујемо  на сваку ситуацију било о коме да се ради, значи жртва је жртва. У овом случају Глориа Лујановић је истраживала злочине које су урадили припадници тзв. Армије БиХ", рекла је предсједавајућа Клуба Хрвата у Дому народа ПС БиХ Љиљана Зовко.

Матрица по којој као и у овом случају удружења, активисти и борци за људска права одговарају јаком и тешком тишином и те како је позната Сањи Влаисављевић.

"С обзиром да Глориа Лујановић нажалост није једна од оних жена која заслужује дужну пажњу да је се одбрани напросто зато што не заступа мејнстрим који заступају управо таква удружења и појединце који заступају становишта грађанског Сарајева", сматра директор Центра за културу дијалога Сања Влаисављевић.

Нажалост, истиче Влаисављевићева , реторика која је упућена Глорији Лујановић врло је препознатљива, чак кроз политичке памфлете најјачих, најгласнијих заговорника тзв. грађанске политичке опције из Сарајева. 

"А сасвим подсјећа на реторику Суљагића, Бајровића и екипе која то већ годинама проводи над свим оним који дакле се дрзну и усуде да проговоре нешто мало другачије од оног што се очекује и што би требало да се говори", додала је Влаисављевић.

Да се Глориа измјести из Мостара или Витеза у Сарајево и замијени објекат страдања она би вјероватно постала храбра и одлучна новинарка која истражује истину о рату, сматра Сања Влаисављевић. Овако је изложена најпрљавијем сексизму, увредама и пријетњама. Познато, зар не?