latinica  ћирилица
22/08/2018 |  18:04 | Аутор: БЕТА

Јовица Станишић на привременој слободи у Србији до 10. јануара 2019.

Међународни суд у Хагу продужио је Јовици Станишићу, оптуженом за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, боравак на привременој слободи у Србији до 10. јануара 2019, сазнаје данас Бета у том суду.
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs) -
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs)

Поновљени хашки процес Станишићу, бившем шефу Службе државне безбједности Србије, и саоптуженом Франку Симатовићу Френкију, оперативцу те службе, настављен је данас послије једномјесечне љетне паузе.

Првооптужени Станишић је на привременој слободи у Београду због болести од 21. јула прошле године. Рок на који је био пуштен претходном одлуком расправног вијећа истекао је 19. августа.

Судије су усвојиле захтјев одбране, поднијет средином августа, да Станишићу продуже боравак на привременој слободи.

Станишићеви браниоци тражили су да он остане у Србији све док тужиоци не заврше свој доказни поступак, али је расправно вијеће привремени боравак на слободи оптуженог продужило до 10. јануара идуће године.

Хашко тужилаштво томе се није противило.

Станишић је у Хагу присуствовао првом дијелу поновљеног суђења, које је почело 13. јуна прошле године.

По ранијим налазима љекара у Хагу и у Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење (паучитис) и депресије.

Прије него што је пуштен на привремену слободу док суђење траје, Станишић се одрекао права да присуствује процесу, на којем га заступају његови браниоци.

Расправно веће наложило је лекарима с београдске Војномедицинске академије, који Станишића лече, да наставе да суд редовно извјештавају о његовом стању.

Доносећи одлуку да продуже Станишићев боравак на привременој слободи, судије су констатовале да се он до сада придржавао свих прописаних услова.

Од када су се у хашком притвору нашли први пут 2003. након што су их власти Србије ухапсиле послије убиства премијера Зорана Ђинђића, Станишића и саоптуженог Франка Симатовића Френкија је суд више пута пуштао на привремену слободу.

Према подацима његове одбране, Станишић је дуже од шест година провео на привременој слободи, а више од пет година у притвору.