latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:16 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "140 година Војног музеја"

Изложба "140 година Војног музеја", која обухвата историјске експонате пушака, самостријела, мачева и бодежа из разних периода, данас је отворена у Војном музеју у Београду, поводом 140 година од његовог оснивања.
Београд: Отворена изложба "140 година Војног музеја" - Фото: СРНА
Београд: Отворена изложба "140 година Војног музеја"Фото: СРНА

Поставку је отворио државни секретар Министарства одбране Србије Александар Живковић, који је нагласио значај Војног музеја за његовање културог насљеђа, али и чување историје и традиције.

"Војни музеј је одувек био препознат као важан сегмент у очувању културног наслеђа", рекао је Живковић и додао да ова установа има и важну улогу у представљању војске и њене борбе за слободу народа.

Он је истакао и да је Војни музеј, који је дио Министарстава одбране Србије, за заслуге у области културе добио и признање предсједника Републике Србије - Сретењски орден другог степена.

Живковић је навео да је обавеза свих да наставе да подржавају рад Војног музеја, чијим запосленима је честитао 140 година од оснивања.

Војни музеј свој јубилеј и Дан установе обиљежава у знак сјећања на 22. август 1878. године, када је кнез Милан Обреновић указом основао ту установу.

Музеј је основан на приједлог тадашњег министра војног пуковника Саве Грујића и у тим околностима то је представљало још једну од манифестација стицања државне независности.

Војни музеј данас посједује око 30.000 предмета систематизованих у 12 збирки, као и импозантну фототеку са око 100.000 фотографија.

Музеј располаже и специјалном библиотеком са фондом од 15.000 наслова из области историје, историје умјетности, археологије, музеологије и других сродних грана науке, као и са више од 5.000 часописа.

Војни музеј, смјештен на Калемегдану, налази се у згради подигнутој 1924. године за намјене Војногеографског института, а 1956. године му је та зграда уступљена и данас представља један од симбола Београдске тврђаве.