latinica  ћирилица
22/08/2018 |  11:35 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Ко у БиХ штити ратне злочинце од правде!?

Ревидирана стратегија, која подразумијева да се предмети ратних злочина процесуирају до 2023. године безуспјешно чека у Савјету министара БиХ.

Претходно, дуже од годину усаглашавали су је представници министарстава правде ентитета, дистрикта Брчко и БиХ, Министарства безбједности, ВСТС-а те правосуђа БиХ...и као усаглашена добила безрезервну подршку међународних званичника.

Но, још неусвојена од бх министара, постала је предмет експериментисања, скривених жеља и намјера, и по свему судећи, поново ће на усаглашавање и дораду.

Сарајевска пројектована серијска "митоманија" о јединим, Бошњачким, жртвама рата, поново је на дјелу! Дугу годину "ревносни" експерти исписивали су неколико страница папира, "вагали" сваку ријеч – а онда Архимедовски ускликнули – Еурека! Ревидирана стратегија била је спремна за свој министарско-парламентарни пут! У њој, као нови рок за кажњавање свих злочинаца – 2023. година! И по први пут, предвиђена дисциплинска одговорност за селективан рад тужилаца и судија! И "пребацивање" нижим правосудним инстанцама, мање сложених предмета, како би комплекснијим могло озбиљније да се позабави растерећено бх. правосуђе! И били су "задовољни", сви бх. "правдољупци"! Али само накратко! Почетком јула када се документ, напокон нашао пред бх. министрима, иронично али, дуго најављивану "владавину права" спријечила је управо бх. министарка за људска права. Стопирала је усвајање Стратегије. Тада прећутно, али, касније, немајући куда, немушто се правдала.

- Управо на тај дан је Предсједништво БиХ требало да одлучује о декларацијама везано за ратне злочине и рекла сам било би јако добро када би имали и политички став јасан по овом питању - каже Семиха Боровац, бх.министар за људска права.

Предсједништво одавно већ одлучило! Но стратешки планови и циљеви кажњава ратних злочинаца и даље стопирани! Промијењени су само "стопери"! Партијску колегиницу замијенио је предсједавајући Савјета Денис Звиздић! Па иако његово име таје српски министри, управо Звиздић није дозволио да се ревидирана стратегија уврсти на дневни ред свих сљедећих јулских сједница Савјета!

- Неки од чланова Савјета министара, не морате ме питати који, били су против тога да се нађе на дневном реду тако да ћемо чекати неку другу слиједећу прилику - тврди Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Чекајући другу прилику, разлоге за прећутно поигравање стратешким плановима кажњавања свих злочинаца, свјесно или несвјесно открила су Бошњачка удружења страдалих.

Доказали су да противници ревидиране Стратегије међу министрима, нису говорила истину. И нису чекали "политички став"! Већ су напрасно сви из Бошњачког национа, промијенили мишљење! И постали "незадовољни" усаглашеним документом!

Сада условљавају да баш они, буду укључени у дораду Стратегије. Да се у садржај овог документа, мимо свих норматива, одреде и појединачно уврсте предмети приоритетни за процесуирање. Да ли то Бошњачка удружења желе да раде посао тужилаца и судија? Да од правде сакрију лажне хероје из свог народа? Или штите властите ратне кадрове у правосуђу, који су протеклих година били темељ селективности у раду, пита Милорад Којић.

- Ми знамо која лица нису процесуирана и знамо из којег народа долазе и знамо ко су жртве биле, и Бошњаци на тај начин желе да заташкају ратни злочин непроцесуирањем злочинаца из реда њиховог народа што је заиста недопустиво. Молим и апелујем на српске представнике да се та Стратегија стави на дневни ред - напомиње Којић.

Српски представници за сада, међутим, само инертно, посматрају "гранку" око кажњавања ратних злочинаца. Министар правде БиХ, чији су сви покушаји да Стратегија добије зелено свјетло пропали, сада најављује, још једну, нову радну групу.

- Саставићемо радну групу из наших кабинета, да видимо шта је то, које су то ствари које би требали дефинисати и како би што прије завршили и послали на сједницу Савјет аминистара - напомиње Јосип Грубеша, министар правде у Савјету министара БиХ.

Хоће ли нова радна група бити формирана, док министри пакују кофере за годишњне одморе, а неки већ и одмарају!? И да ли ће њихово дјело пред одлазеће парламентарце који су најавили још само једну сједницу у мандату, или ће ипак сачекати нову власт? Хоће ли кабинетски државни службеници најчешће са опскурним искуством, исправљати “грешке” претходника, а неки су дугогодишње судије и тужиоци!?

И да ли је нова радна група и била крајњи циљ бошњачких "стопера" - по оној Черчиловој – ако хоћеш да задатак пропадне - формирај комисију или радну групу!? Како год се заврши ова епизода из серијала пројектоване сарајевске правде, не треба заборавити да готово четврт вијека након рата, у бх. правосуђу чека око 560 неријешених предмета са око 4.500 некажњених а познатих починилаца. Док биологија чини своје, је ли срамота министре погледати у очи жртвама?