latinica  ћирилица
13/08/2018 |  16:16 ⇒ 14/08/2018 | 09:09 | Аутор: РТРС

"СДС и ПДП поново подлегли притиску из Сарајева"

Жалосно је што СДС и ПДП, као странке које су водиле Владу у вријеме настанка тог несретног Извјештаја о Сребреници, данас не желе да буду дио рјешења, одбацујући позив предсједника Републике Српске Милорада Додика, каже предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.

Поново су, каже, подлегли притиску из Сарајева, подсјећајући да је у вријеме настанка овог извјештаја било људи који су се, по сваку цијену, одупрли притисцима, одбацујући намјеру Педија Ешдауна да се Србима и Републици Српској наметне колективна кривица. Ево још реаговања.

Кошарац каже да је разочаран због чињенице да СДС и ПДП одбијају прилику да се заузме јединствен став свих српских политичких партија о овако важном питању, као што су ратна дешавања у Сребреници и проблеми које би могли имати Срби чија су се имена, под притиском и пријетњом санкцијама тадашњег високог представника Педија Ешдауна, нашла на фантомском списку.

"Предсједник Додик, испуњавајући своју уставну улогу, пружио је прилику представницима СДС-а и ПДП-а да заједнички, јавно и недвосмислено, одбацимо извјештај Владе коју су они прије 14 година предводили, а који је неистинит и недостојан било које институције Републике Српске. Нажалост, представници те двије партије и тада и сада подлегли су притисцима из Сарајева, што је за сваку осуду", истиче Сташа Кошарац.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да неодазивање опозиционих лидера позиву предсједника Додика на консултације, показује свјесну бездушност према 22 хиљаде људи.

"Они се нису одазвали због политичке мржње према предсједнику Републике и таквом истом третману према институцији предсједника, нису способни да раздвоје институцију од политичког противника, што је жалосно", каже Стевандић.

Генерал полиције и бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томо Ковач водио је прву истрагу о злочину који је почињен у Сребреници и упознат је, каже, са сваким детаљем јулских дешавања 95. године.

Убистава је било, тврди, али ни близу обиму који се помиње, а списак од 22 хиљаде људи којима се ставља на терет злочин у Сребреници направљен је по налогу страних служби.

Генерал Ковач подсјећа да је члан Комисије Марко Арсовић часно поднио оставку и одбио да ради под таквим околностима.

Тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић, данас каже да не треба бјежати од расправе, те да постоји интерес да се ова тема нађе на дневном реду. Не спори да је постојао и јак притисак на рад Комисије.

Подржаће, каже, намјеру да се формира нова Комисија, ако ће чланови да гарантују објективност. Јавности су се обратили и чланови тадашње Комисије из Републике Српске, који сматрају да је њихово присуство на сутрашњој сједници непотребно, јер се Информација којом је образложен захтјев предсједника за сазивање посебне сједнице односи, углавном, на резултате рада Радне групе Владе Српске који нису позвани на ову сједницу парламента.

Списак од 7.806 имена односи се на лица која су пријављена као нестала у вези са догађајима у Сребреници током мјесеца јула 1995. године. Званично, у Меморијалном центру у Поточарима сахрањено је до данас 6.610 тијела, која се сва не доводе у везу са збивањима у Сребреници, у јулу 1995. године.

Оно што се не наводи у овом обраћању јавности су чињенице које нико не може да објасни - како је могуће да су прихватили све што су им на сто стављали Педи Ешдаун и Смаил Чекић, или како је могуће да један од извора навода у Извјештају буде и књига Насера Орића, пита се Томо Ковач.

Подсјећамо, под притиском Ешдауна тада су смијењени начелник Генералштаба Војске Републике Српске Цветко Савић и шеф Секретаријата Владе Српске за односе са Међународним кривичним судом за ратне злочине у Хагу и истраживање ратних злочина, Дејан Милетић.