latinica  ћирилица
23/07/2018 |  19:01 ⇒ 24/07/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

Велика Кладуша и Босански Петровац одбили Мектићев приједлог

Власти Велике Кладуше и Босанског Петровца не желе мигранте на својој територији. То су данас пренијели министру безбједности Драгану Мектићу који је за то тражио њихову сагласност. Иако ове двије локалне заједнице нису дале "зелено свјетло" за формирање прихватног центра, по свему судећи Медено поље код Босанског Петровца, ипак ће бити локација за мигранте. Грађани огорчење нису крили.

Одлучено је - хотел "Седра" у Цазину биће прихватни центар за око 400 миграната и то породица са дјецом и малољетника без пратње. Друга предложена локација биле су хале Агрокомерца, међитим Европска унија одбила је да то финансира, јер је како се наводи, близу границе са Хрватском. Наредни приједлог је српско, повратничко насеље Медено Поље, надомак Босанског Петровца. Да ли ће то бити прихватни центар за мигранте, сутра ће на сједници у Сарајеву одлучити Савјет министара. За Драгана Мектића то је рјешење проблема.

"Ја рачунам да ће ово ипак бити локација. Ако буде договорено формирање прихватног центра, ја не бих више лицитирао. Мислим да смо у задње вријеме доста лицитирали са тим могућим опцијама", рекао је Мектић.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

Да сабирни центар миграната буде баш Медено Поље не слаже се руководство Босанског Петровца. 

"Ми смо против доласка тих људи. Босански Петровац је мало мјесто. Нама треба помоћ, а не сада да ми помажемо. Ја лично сматрам да ће ту бити и ексцеса", сматра начелник општине Босански Петровац Златко Хуљић.

Грађани Босанског Петровца су огорчени, мигранте, не желе надомак својих кућа.

Још прије четири мјесеца Мектић је говорио да БиХ неће бити суочена са мигрантском кризом и да је све под контролом. Међутим, данас обилази терене и тражи мјесто за њихов смјештај. Тврди да ће мигранти у прихватном центру Медено поље морати да поштују правила понашања у супротном каже, долазиће у сукоб са законом.

"Прво њихова намјера није да овдје остану и они не долазе са разлогом да би остали овдје већ искључиво имају намјеру да иду даље према Европи", изјавио је Мектић.

Како према Западу, када је Хрватска затворила границу за мигранте, питају се власти у овим општинама. Ко коме овдје "премазује" очи, поручују грађани Босанског Петровца. Начелник Златко Хуљић на питање да ли сматра да је Медено Поље већ, завршена прича за прихватни центар,одговара.

"Шта ви мислите шта ја мислим? Да, готово је, тема је завршена", истиче Хуљић.

Мигрантска криза је ван контроле, смамтра СНСД-ова Милица Марковић. Каже, заказали су Савјет министара и и ниво БиХ који нису дали адекватан одговор како да контролишу ситуацију.

"Оно што нас брине у Републици Срспкој јее неадекватан одговор и реакција министра Мектића", додала је Марковић.

Мјештани повратници, првенствено Срби страхују и поручују да надлежни још једном размисле о свему. Уколико дође до отварања приватног центра за мигранте,биће принуђени да поново напусте своје огњиште.