latinica  ћирилица
23/07/2018 |  18:29 ⇒ 24/07/2018 | 07:37 | Аутор: РТРС

Извјештај Комисије о дешавањима у Сребреници пред НСРС 14. августа

Посебна сједница Народне скупштине, на којој ће посланици разматрати информацију о Извјештају о Сребреници из 2004. године, биће одржана 14. августа.

Ово је одлучио Колегијум Народне скупштине Републике Српске.

Против одржавања сједице Парламента, заказане на иницијативу предсједника Републике Милорада Додика, био је представник Коалиције "Домовина". 

Представници опозиционог "Савеза за побједу" суздржали су се од гласања.

На сједницу Народне скупштине позвани су и представници институција и привремених тијела Републике Српске који су повезани са израдом Извјештаја о догађајима у Сребреници и око ње, од 10. до 19. јула 95. године. 

"Прије свега предсједник Владе из тог сазива, предсједник или потпредсједник Комисије и да се обрате Народној скупштини са својим виђењем тих ставова из тог периода", рекао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

У уводном дијелу сједнице посланицима ће се обратити предсједник Републике Милорад Додик, који је и предложио да Народна скупштина раправља о овој теми. На тај потез се одлучио након што су "Мајке енклаве Сребренице" од Тужилаштва Њемачке тражиле да истражи списак од 22.000 српских војника и полицајаца који су учествовали у тој операцији. Додик каже да му је циљ да буде утврђена истина и самим тим, смањeна могућност поновних злоупотреба, али и да треба дорадити извјештај укључивањем и догађаја над Србима.

"Ако су страдали тамо Бошњаци, као што су страдали, онда то треба да се потврди. Али, ако је тамо било манипулација, прије свега бројем, јер су у тај број уврштени и они који су нестали, онда је то друга прича", нагласио је Додик.

Представници опозиционог "Савеза за побједу", увјерени да ће владајући блок сједницу искористити за предизборну кампању, суздржали су се од гласања. Сматрају и да је за ову тему надлежна искључиво Влада, јер је тај орган 2004. године и усвојио Извјештај Комисије о Сребреници. Tраже и документа са накнадно утврђеним чињеницама о ратним догађајима у овом граду.

"Будући да је она искључиви, једини актер у свој кореспонденцији по овом питању, прије свега у истрагама о овом питању, очекујемо да нам Влада припреми одговарајуће документе и достави све што смо као народни посланици тражили", изјавио је предсједник НДП-а Драган Чавић.

"Влада Републике Српске има једино легитимно и дискреционо право да Извјештај из 2004. године уколико није добар, или су наступиле нове чињенице, да стави ван снаге Извјештај", каже предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Против одржавања сједнице био је представник Коалиције “Домовина".

"Сматрамо да је то питање ријешено. Након тога је било и правоснажних пресуда које су давале карактеристике шта се дешавало", додао је предсједник Коалиције "Домовина" Адмир Чавка.

Сутра ће бити одржана и сједница Вијећа народа Републике Српске на којој ће бити разматран вето Бошњака, уложен на Закон о заштити жртава ратне тортуре. Да је ријеч о класичном политикантству, сматра предсједница Републичког удружења жена жртава рата Божица Рајилић Живковић. Она каже да у предложеном закону нема ниједног дискриминаторског елемента и да је крајње изненађена потезом Клуба Бошњака.